Державна інспекція енергетичного нагляду України розпочала перевірки застосування обленерго графіків погодинних відключень. Перевіряли роботу енергетиків у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській, Кіровоградській та Одеській областях. Виявили порушення.

Йдеться у повідомленні інспекції.

“У ході перевірок встановлено, що в усіх областях не забезпечено максимально можливий рівномірний розподіл обсягів зниження споживання між споживачами. Зокрема, виявлено, що не всіх споживачів, які не відносяться до обʼєктів категорії критичної інфраструктури, залучено до графіків погодинних відключень”, – йдеться у повідомленні.

За результатами перевірок надано приписи щодо усунення порушень у тижневий термін. Після цього будуть проведені повторні перевірки вказаних обленерго. При невиконанні виданих операторів системи розподілу будуть застосовані штрафи.

Проведення обліку 11 липня анонсував голова Держенергонагляду Руслан Слободян в ефірі телемарафону «Єдині новини». Причиною стала значна кількість скарг користувачів на несправедливий розподіл, зокрема в Житомирській та Дніпропетровській областях. Виявилося, вони мали під собою підґрунтя.

Нагадаємо, напередодні у всеукраїнському видання “Економічна правда” вийшов матеріал під заголовком: “У Житомирі та Вінниці менше вимкнень світла ніж у решти міст. Як їм це вдалося?”. В статті йшлося про те, що обласні центри змогли компенсувати нестачу електрики за рахунок альтернативної генерації. Користувачів соцмереж обурили слова заступника міського голови Андрія Очеретного про те, що у Вінниці світло вимикають лише на 2-3 години. Згодом посадовець пояснив, що інтерв’ю писалося понад два місці тому, коли знеструмлень справді було менше.