В разі обрання президентом США, Дональд Трамп можливо, скоротить військову допомогу Україні та підштовхне офіційний Київ до мирної угоди в інтересах Росії. Про це пише рейтингове видання “TIME”.

За інформацією видання, офіційні особи в Києві витратили місяці на роздуми про те, що перемога Дональда Трампа може означати для їхнього протистояння з Росією. Багато хто з них дійшов висновку, що історія поваги до автократів, таких як Володимир Путін, і “трансакційний” підхід до зовнішньої політики, може призвести до катастрофи для України.

Однак, зазначає TIME, “не всі прогнози настільки жахливі, як можна було б очікувати”. Один з українських чиновників на умовах анонімності розповів виданню, що в разі перемоги кандидата від Республіканської партії, “перші вісім чи десять місяців, тобто весь 2025 рік, будуть дуже важкими”.

“Трамп, скоріш за все, скоротить допомогу Україні та підштовхне Зеленського до ухвалення мирної угоди, що буде сильно перекошена на користь Росії. Як і попередні президенти США, на початку свого терміну Трамп також може прагнути перезавантаження відносин із Володимиром Путіним. Однак із часом він побачить, що Путіну не можна довіряти”, — припустив урядовець.

v

Співрозмовник також не виключив, що новий президент США зрештою усвідомить, “що Путіну немає ніякого діла до нього та його порядку денного” і “саме тоді ми можемо побачити певні переваги від Трампа, адже він не захоче, щоб Путін із ним грав”. Крім того, зазначає TIME, намагаючись переконати Трампа і його майбутнього віце-президента Джей Ді Венса, українці також розраховують на допомогу союзників у Європі й американського військово-промислового комплексу, що може отримати величезні прибутки від продовження виробництва зброї для потреб ЗСУ.

“Вони можуть пояснити Трампу чому це вигідно багатьом людям в Америці, особливо в “червоних” штатах, в яких на виборах підтримують кандидатів-республіканців. Це створює робочі місця. Це підтримує економіку”, — зазначив виданню український чиновник.