Як ми уже повідомляли, поданий до ВР законопроєкт 11340, фактично дозволяє корупціонерам “відкупитися” від покарання.

Зараз над ним працює відповідний парламентський комітет.
Про це в етері національного телемарафону Єдині новини сказав голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Спікер ВР зазначив, що комітет погодився з тим, що в законі неодмінно має бути передбачено питання, що “відкупитися” зможуть лише ті особи, які повністю відшкодували збиток та активно співпрацюють зі слідством. Мало того, така особа має допомогти слідству притягнути до відповідальності інших співорганізаторів злочину.

– Тобто не тільки штраф, не тільки відкуплення, а повне відшкодування та здача інших співучасників – це є умовами та підставами застосування угоди про визнання вини. І це буде застосовано не до всіх злочинів, – пояснив Стефанчук.
Спікер Верховної ради також запевнив, що до другого читання законопроєкт №11340 зміниться.

– Наскільки я знаю, в комітеті є повна гармонія, яким текст має бути до другого читання. Тому зрада скасовується. Ніхто не зможе відкупитися від вини, а особливо за корупцію, – додав він.

Як ми уже повідомляли, 18 липня в першому читанні Верховна Рада підтримала законопроєкт 11340 щодо угоди зі слідством у провадженні щодо корупційних злочинів.

Документ передбачає надання можливості корупціонерам у разі угоди зі слідством отримати штраф замість покарання в’язницею. Це вже викликало шквал критики серед громадянського суспільства та опозиції.