Про це заявив голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в ефірі телемарафону.

“Щодо демобілізації. Може у мене погані знання, але я не знаю такої країни, яка б проводила демобілізацію під час війни. Точніше, я знаю таку країну – це Українська народна республіка 1919 року”, – сказав Стефанчук.

(Однак, напевно, немає в світі іншої країни, де б навколо мобілізації під час війни було стільки зловживань та корупції у владних кабінетах. Ред)

Спікер ВР також нагадав, що в 1919 році міністр оборони Микола Порш вніс до Центральної Ради законопроект про мобілізацію, після чого він був проголосований. “Мені треба розповідати, що відбулося далі? Так от для мене дуже важливо, щоб теперішня Верховна Рада не повторила помилки Центральної ради. Про це ми повинні відверто говорити”, – зазначив спікер парламенту.

Водночас Стефанчук наголосив, що українські військові, які знаходяться на передовій, заслуговують право на справедливість. “Тому питання відпусток, питання ротацій, питання інших якихось привілеїв чи підтримки цих осіб – це те, що має бути реалізовано. Частково ми це вирішили в законі про мобілізацію, частково ініціативи зараз надходять”, – додав він.

Як відомо, суспільство збурило, що 11 квітня Верховна рада України ухвалила закон, який урегульовує процедуру мобілізації. Однак депутати виключили з документа норму про демобілізацію військових.

Після цього в Міноборони заявили, що законопроект про демобілізацію розробляється і його можуть внести до Верховної Ради найближчими місяцями. Але для чого плодити стільки різних законів навколо одного процесу? Адже це лише ускладнює законодавче регулювання через можливі, навіть “свідомі протиріччя”, які потім виникають у цих законах.

Однак, у Раді зазначили, що потрібно подивитися на результати мобілізації, які будуть через 2-3 місяці після ухвалення нового закону, і тоді вже можна буде говорити про терміни демобілізації.

Тим часом міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявив, що наразі в Україні немає умов для проведення демобілізації, оскільки на фронті потрібні досвідчені військові, які вже воюють понад два роки.