Начальнику митного поста Вінницької митниці повідомлено про підозру в одержанні службовою особою хабара — тобто неправомірної вигоди за вчинення нею дій з використанням наданої їй влади, поєднаною з вимаганням неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України).

Про це повідомляють пресслужби Управління СБУ у Вінницькій області та Вінницької обласної прокуратури.

Мова йде про керівника Гайсинського митного поста. Його підозрюють в організації корупційної схеми при розмитненні вантажів.

Співробітники СБУ встановили, що посадовець митниці систематично вимагав хабарі від юридичних та фізичних осіб за прискорення процедури митного оформлення товарів та нестворення штучних перешкод. Розмір грошової винагороди за «безперешкодне» митне оформлення становив 300 доларів за одну партію товару.

«За різні суми хабарів він «гарантував» швидке митне оформлення вантажів без проведення обов’язкових форм митного контролю. У разі відмови «клієнтів» платити – оформлення затягували або взагалі відмовляли в ньому», – повідомляють в СБУ.

Правоохоронці затримали посадовця після одержання ним чергового хабара. «Підприємець, діючи під контролем правоохоронців, пристав на пропозицію підозрюваного та надалі, у червні та липні цього року, передав начальнику митного поста відповідно $300 та $600 хабара за безперешкодне здійснення митного оформлення вантажу», – зазначають у прокуратурі.

На підставі зібраних доказів фігуранту повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (вимагання та одержання неправомірної вигоди службовою особою).
Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна.

Наразі за клопотанням прокурора судом його відсторонено від займаної посади та щодо нього застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою з визначенням застави у розмірі 100 тис. грн.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється за процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури слідчими четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Вінниці) ТУ ДБР, розташованого у місті Хмельницькому, за оперативного супроводу Управління СБУ у Вінницькій області. Розробка відбувалась за сприяння керівництва Державної митної служби України.

Як ми уже повідомляли, 9 липня СБУ провела скоординовані обшуки у центральному апараті Держмитслужби, а також у декількох регіональних митницях. Зокрема і на Вінницькій. Затримано керівників департаменту Держмитслужби, які «обклали даниною» регіональні митниці.

Генпрокурор Костін тоді уточнив, що слідчі дії спрямовані на встановлення та притягнення до відповідальності всього кола осіб, причетних до «схеми». Зловмисникам загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомив журналіст Середич, «у Вінниці затримано на хабарі заступника начальника Вінницької митниці по лінії боротьби з контрабандою». Власні джерела місцевого видання NaПарижі вказують на затримання Романа Лутаєва.

Також в мережі зазначають, що «на Вінницькій митниці СБУ начебто проводить обшуки у попередньої очільниці установи Дудорової Тетяни (теперішня посада – Начальник управління тарифів). В одному із кабінетів виявлено значну суму готівки».