Перше. Дууууже приємно здивувала активність містян. Ми очікували 50, максимум 70 учасників, бо будній день, вечірній час. Те, що може прийти більше 200 людей, у нас не було ні в Плані Б, ні в Плані В. Тепер будемо знати, що очікування можуть перевершувати у 4 рази.

Друге. Потішила загальна конструктивна налаштованість учасників на дискусію та роботу. Формат, який ми запропонували, свідомо не передбачав “монологів” та “доповідей” перед мовчазною аудиторією. За задумом, який ми запозичили у європейських практик обговорень, люди мали багато спілкуватись МІЖ собою, і кожен повинен був мати можливість висловитись у певній групі, а нам залишити всі свої думки у письмовій формі. Ми всі напрацювання людей зібрали й будемо аналізувати та осмислювати.

Третє. Погода явно була на нашому боці, і тепло та сонце явно зробили свій внесок у настрій та атмосферу, бо якось відчувалось, що хоч у нас і не має ще “глибоких традицій публічних дискусій”, учасники переважно позитивно зреагували на формат та активно включились у “вправи”. А “вправи” у нас сьогодні були про 1) сильні і слабкі сторони території парку; 2) види користувачів\відвідувачів парку; 3) потреби різних користувачів. Всю отриману інформацію ми систематизуємо і обов’язково оприлюднимо.

Четверте. Дуже відчувалось, і це було помітно навіть неозброєним оком, що люди, які сьогодні прийшли, у своїй переважній більшості були явно “заряджені” на одну з позицій у досить дражливому питанні – питанні будівництва церкви на території парку. І у них могло скластись враження, що саме це і є об’єктивна картинка громадської думки. Хоча ті, хто підтримує створення церкви Київського патріархату, на обговорення або не прийшли загалом в силу певних причин, або не проявляли надто активно свою позицію. У будь-якому разі ми зацікавлені у ході нашого дослідження з’ясувати об’єктивну картину ситуації, і для цього маємо застосувати інші інструменти збору даних. Публічні обговорення – це інструмент, який має на меті з’ясувати не об’єктивну, а більш-менш ПОВНУ картину потреб – тобто максимум взагалі можливих варіантів.

П’яте й останнє (бо вже час йти до сну). Залишився дуже приємний післясмак від згуртованості та підтримки, яку проявили різні середовища, які взяли участь в організації сьогоднішньої події. Бо якщо експертна і комунікаційна робота значною мірою була на “Інституті розвитку міст”, то розклейкою оголошень та технічним забезпеченням події займалась ініціативна група мешканців, і дуже нас виручили з цими питаннями. Молоді архітектори, які здебільшого виступили сьогодні в ролі волонтерів-модераторів, дуже допомогли дискусію такої неочікувано великої кількості людей скеровувати у дослідницькому напрямку, а не просто “а пагаваріть”. Окрема подяка адміністрації “Ниви” за надані столики і стільці, тобто за комфорт під час обговорення. І поліції вдячність, що просто були, про всяк випадок, на щастя, все пройшло спокійно.

Нагадаємо, що протягом квітня 2018-го року відбудеться ряд публічних обговорень та експертних дискусій щодо майбутнього парку «Хімік» у Вінниці.

Рішення про необхідність вивчення громадської думки щодо розвитку рекреаційних зон території Замостя та доцільності створення парку культури і відпочинку «Хімік» було ухвалено Вінницькою міською радою на сесії 30 березня 2018 року (№ 1143). Здійснити його депутати доручили Інститут розвитку міст / Institute of Urban Development – комунальному підприємству Вінниці, яке займається аналізом існуючих проблем міського розвитку, розробкою стратегічних документів, вивченням сучасних урбаністичних практик, сприянням розвитку громадянського суспільства та ін.

Для якісного аналізу та всебічного вивчення ситуації Інститут розвитку міст / Institute of Urban Development запланував провести низку публічних зустрічей з жителями району, консультацій з експертним середовищем та представниками різних зацікавлених сторін. «Мета дослідницького урбан-проекту «Хімік» – сформувати максимально повну картину існуючого використання території, з’ясувати потреби усіх користувачів та стейкхолдерів, визначити переваги та недоліки поточного стану території, ризики та її потенціал, а також випрацювати можливі сценарії розвитку території», – повідомляють в комунальній установі.

Зокрема, 10 квітня відбулось перше публічне обговорення безпосередньо на території парку «Хімік» з 18:00 до 20:00. Під час заходу урбаністи з’ясували в учасників дискусії, як сьогодні використовується територія, хто нею користується та які потреби ці люди мають. 11 квітня – разом з іншими фахівцями з міського розвитку, архітектури та урбаністики планують обговорити інформацію, отриману зі спілкування з мешканцями, та результати досліджень території, над якими вже зараз працюють в «Інституті розвитку міст» разом з волонтерами та консультантами. Заключна публічна подія запланована на 22 квітня (неділя), коли мешканцям мають представити можливі сценарії використання міського простору, щоб спільно визначити бажаний шлях подальшого розвитку «Хіміка». Окрім того, фахівці «Інституту» здійснять моніторинг використання рекреаційних зон території кварталу обмеженого вулицями Некрасова, Академіка Янгеля, Батозька, Героїв Крут та застосують ряд інших аналітичних інструментів дослідження. Для висвітлення перебігу дослідницького урбан-проекту створено Фейсбук-сторінку – www.facebook.com/KhimikResearch.

Згідно з рішенням міськради, свої висновки та результати «Інститут розвитку міст» має представити на розгляд постійної комісії міської ради з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи до 1 травня 2018 року, після чого Вінницька міська рада має визначитись з подальшими кроками.

Витяг з рішення міськради №1143 від 30.03.2018: 1. Доручити КП «Інститут розвитку міст» провести вивчення громадської думки», шляхом публічних обговорень, щодо зі створенням парку культури і відпочинку «Хімік» та забудовою і розміщенням об’єктів передбачених містобудівною документацією, з прийняттям пропозицій від осіб передбачених п.7 ст. 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», та представити результати на розгляд постійної комісії міської ради з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи в термін до 1 травня 2018 р.