У світлиці обласного центру народної творчості Вінниці за тиждень перед Великоднем відкрито виставку народного мистецтва «Великодня писанка», де представлено понад 200 робіт, і вона буде діяти до 20 квітня. Серед них найбільше традиційних писанок на сирому яйці, дряпанок, мальованок від 68 учасників з усіх куточків Вінниччини. Великодню тематику доповнюють картини та килими від майстрів народного малярства та живопису.

У день відкриття виставки усі бажаючі мали можливість взяти участь в майстер-класі з відомими писанкарками й написати давні обереги слов’ян-українців або ж навчитися цій майстерності.

На жаль, велику колекцію писанок втратила Вінниччина в роки Другої світової війни. З обласного краєзнавчого музею вивезли загарбники понад 500 традиційних писанок Поділля. Історик та етнограф із Вінниці Віктор Косаківський стверджує, що у 1939 році у фондовій колекції музею налічувалося 1440 унікальних писанок, значну частину яких у 1943 році забрав уповноважений рейхскомісара України Штампфус. А ще багато цінних експонатів та писанок були знищені німецьким снарядом, що впав на дах краєзнавчого музею.

У роки Незалежної України на Вінниччині відроджують «збірочку» писанок Поділля, відтворюючи давні справжні орнаменти, які були втрачені.