Заступника мера на Вінниччині судитимуть за корупцію

Працівники поліції довели причетність чоловіка до нових злочинних епізодів. Під час досудового розслідування поліцейські встановили, що заступник мера сусіднього з Вінницею міста організував злочинну групу з метою заволодіння державними коштами в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану.

За наявною в редакції інформацією йдеться про заступника Гніванського міського голови з питань діяльності виконавчих органів Віктора Гавришка.

Нагадаємо у квітні цього року очільнику організованої злочинної групи слідчі повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем) Кримінального кодексу України. Тоді суд обрав підозрюваному запобіжний захід – тримання під вартою.

Також під час досудового розслідування встановлено, що 39-річний посадовець разом зі спільниками купували товар по завищеним цінам. Згідно з розробленим планом, проведено відкриті конкурсні торги із закупівлі спецтехніки для одного із комунальних підприємств Вінниччини, вартість якої була втричі завищеною від ринкової.

Відомо, що один з учасників організованої злочинної групи до офіційних документів свідомо вносив неправдиві відомості. Потім вони перераховували бюджетні кошти комунальної установи на банківський рахунок одного із фігурантів, після чого знімали готівку та розподіляли між собою.

До складу угруповання крім заступника міського голови входили директор підпорядкованого комунального підприємства, який є депутатом міської ради та місцевий підприємець. Таким чином, своєю незаконною діяльністю учасники ОЗГ завдали місцевому бюджету майже 1 мільйон гривень.

На підставі зібраних доказів, слідчі обласного главку за процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальні акти. Угрупованню інкримінують злочини, вчинені організованою групою, серед яких:

– організація підроблення офіційного документа, який видається громадянином-підприємцем, який надав право, з метою використання його підроблювачем, вчиненого організованою групою. (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 358 КК України);
- привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ч.ч. 2, 3, 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України);
- службове підроблення (ч.ч. 2, 3, 5 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366 КК України).

За вчинення сукупності злочинів фігурантам загрожує до дванадцяти років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.