Її ця земля годувала, вона ростила дітей, двох синів. Але не спромоглася ні вивчити мови, ні проникнутись любов’ю до краіни, в якій жила і на дітях якої заробляла собі зарплату, — обурюються хмельничани, які впізнали в підозрюваній колаборантці, котра вихваляла «рускій мір», місцеву тренерку Тетяну Іванівну.

«Розумієте, вона навіть друзів тут із чоловіком не завела. Все дружила лише з росіянами та з колишніх республік СРСР. Переїхали сюди із Баку, коли закінчили із чоловіком спортивну кар’єру. Навіть чемпіонкою була за СРСР. Чоловік мав певні досягнення. Кажуть, що привабив Хмільник як курортне місто. Їм тут надали квартиру. І так через руки цієї сепаратистки пройшли тисячі, якщо не десятки тисяч дітей. Але що вона там вкладає в голови дітей, крім, як навчає гімнастики – виходить, нікого не цікавило? Чому уроки ведуться не державною мовою в українських закладах?» — розповідають джерела «33-го».

«Ми одразу впізнали цю нашу сусідку. Нічого дивного. Бо й слова від неї не чули українською. Ніколи. Щоправда, вона не лише ні з ким не спілкується, але й шифрується дуже ця родина. В них двоє синів призовного віку. На дверях висять повістки. Вже давно. Але їх тут немає. Вона закликала прийти сюди російську армію, прославляла окупантів. Але хіба б її сини переховувались, якби вони прийшли? Потрапили б у якийсь штрафбат. Дуже ми люди добрі до ось таких зайд. Приїхав — вчи мову, поважай народ і державу. А ні, то вали звідси, — вважають її сусіди.

І додають:

— Тетяна Іванівна вже давно не тренує дітей. Коли вийшла на пенсію, то працювала техпрацівницею у місцевому санаторії «Родон». До речі, який належить родині нардепа із Вінниччини Юрчишина. Чи знали тут про настрої жінки? Вона ж навіть заяву українською не уміє написати. Вірите? Коли розмовляєш українською, через слово розуміє.

Ось що повідомило СБУ щодо підозри цій тренерці:

– Жінку з Хмільника судитимуть за те, що вона в Інтернеті підтримувала війну росії проти України. Вона поширювала пости, де говорилося, що Україна сама почала війну і що росія просто захищається.

За це їй загрожує до трьох років ув’язнення.

Жителька Хмільника, як встановило досудове розслідування, під час повномасштабного вторгнення рф в Україну поширювала у російській соціальній мережі «Одноклассники» матеріали із закликами до знищення України.

Матеріали жінка брала на сторінках російських спільнот, як-от «русский мир за путина!», де публікувалися наративи про те, що на Донбас «напала армія України», що українські військовослужбовці «стріляють в жителів Донбасу», відтак ро­сійські збройні сили «вимушені оборонятися».

У пресслужбі Вінницької обласної прокуратури зазначають, що протиправний зміст публікацій підтвердила експертиза.

Розслідування завершили, а матеріали справи передали до суду. За такий злочин передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк до трьох років.

Наші джерела повідомляють, що сини Тетяни Іванівни переховуються як ухилянти. На запитання, де вони знаходяться, відповідає, що не знає. Але оперативники встановили, що мати та батько спілкуються з ними чи не щодня.

Чи чекають вони «освободітєлєй», щоб вступити в армію рф, яку прославляє мати – невідомо. Але чи пішли б туди служити — здається, що ні… А ви як думаєте?

Андрій Власенко