Затримали підозрюваного. Але місцеві жителі висловили сумнів: — як цей худий чоловік міг таке зробити сам? А деякі зірвані прапори з могил взагалі знайшли на другому кладовищі.

Цей резонансний злочин вже обговорюють не один день. Особливо у Іл­лінецькій громаді, де стався цей нечуваний досі вандалізм.

Ось як його по гарячих слідах коментували у поліції Вінниччини.

«До злочину причетний 37-річний місцевий житель. Правопорушника розшукали та затримали в місцевому парку впродовж години. Встановлено, що зловмисник пошкодив понад 70 місць поховань, як цивільних, так і військових. Він ламав надгробні плити, хрести, розбивав рамки з фото похованих, зривав прапори та флагштоки», — йдеться у повідомленні.

Пояснити свої дії чоловік не зміг. Зауважив, що був напідпитку та не пам’ятає, як вчиняв злочин.

За цим фактом розслідується провадження за ч. 3 ст. 297 (Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого) Кримінального кодексу України. За такий злочин передбачено покарання до семи років позбавлення волі».

Зараз стало відомо, що порушник затриманий. Але він стоїть на обліку в психіатрів із діагнозом “шизофренія”. Тому його вже в СІЗО піддадуть експертизі — чи був він свідомий того, що робив.

«Чоловікові, якого підозрюють у тому, що він на кладовищі в Іллінцях на Вінниччині понівечив 70 могил, обрали запобіжний захід: 60 діб під вартою без права внесення застави. Таке рішення ухвалили в Іллінецькому районному суді», — повідомляють правоохоронці.

Чоловік свою провину визнав. Ось як він коментує те, що зробив:

«На одному з пам’ятників військовослужбовців побачив зброю. Хотів забрати. Почав стукати по пам’ятнику. Коли не вийшло отримати зброю, розізлився і пішов решту пам’ятників «класти». Деякі розколювалися».

Якщо чоловіка визнають осудним, йому загрожує до семи років в’язниці. Після інциденту на цвинтарі встановлять систему відеоспостереження, сказав міський голова Іллінецької ТГ Володимир Ящук. Питання про відшкодування збитків розглядатимуть на сесії міської ради по кожному випадку окремо. Бо, як розумієте, потерпілі довго чекатимуть, доки цей чоловік із діагнозом «шизофренія» щось комусь поновить.

Але в Іллінцях, де детально обговорюють цю страшну подію, кажуть і таке:

– У нас є сумнів, що цей чоловік все зробив сам. Може, покриває когось? Бо ж спочатку казав, що нічого не пам’ятає, де і що робив…

«Ну от скажіть, якщо він такий безпам’ятний і все робив через загострення хвороби, то чому не здійснив цей масовий вал могил, наприклад, на центральній частині, а саме там, де місце на цвинтарі не проглядається? І ще — кажуть, прапор з могили одного із захисників знайшли на іншому кладовищі, аж біля виїзду із Іллінців. Нам здається, що хтось за цим вандалом, як його охрестили тут – Кінг Конгом, ховається…»

Іллінецька громада вже відійшла від шоку, коли 9 серпня на центральному кладовищі Іллінців стався цей масовий вал пам’ятників.

Зараз на кладовищі працюють ритуальні служби: встановлюють уцілілі надгробні пам’ятні плити, прибирають розтрощені вщент пам’ятники, які відновленню не підлягають. Але це роблять приватні фірми, що приїхали на виклик людей, чиї рідні тут поховані.

На могилі Олександра Пошевка вирвані з бетоном флагштоки, зникли прапори, пошкоджено портрет і знесено скульптуру голуба, — розповідають у Іллінецькій громаді.

— Олександр Пошевко був бойовим медиком, мав псевдо Док. Загинув у березні 2022 року на Запоріжжі, рятуючи побратима. Пам’ятник оборонцеві встановили пів року тому — на роковини смерті. А тепер знову треба потратити десятки тисяч гривень. На пам’ятник Героєві, який врятував від рашистської чуми і того вандала. Немає слів…

Та навіть вандалізм над могилою Олександра ще не най­гірший. Деякі могили розвалили вщент. Просто уявіть, як рідним, батькам, дружинам, дітям бачити це? Ще не відійшли від болю смерті чи вбивства найрідніших. А тепер немовби їх вбили вдруге.

«Це по-звірячому. Нормальна людина цього не зробить. Таку силу потрібно мати, щоб зігнути штирі, зламати сам граніт. Людина чи люди, що це вчинили, або сатаністи, або безумці. І ми просимо одного: щоб їм це повернулось», — діляться болем вони.

Правоохоронці переконують, що цей, здавалося б, непосильний одній людині злочин вчинив саме затриманий 37-річний чоловік, вже прозваний у Іллінцях Кінг Конгом. І його вирахували по гарячих слідах завдяки камерам спостереження, відбитках пальців і взуття на пам’ятниках. І хоча він пояснив, що нічого не па­м’ятає, це був він.

Ось яке пояснення дали у Іллінецькому відділенні поліції:

«Затриманий перебуває на обліку у лікаря-психіатра з діагнозом «шизофренія». Громадянина було поміщено до ізолятора тимчасового тримання. Після рішення суду він 60 діб перебуватиме у СІЗО №1 м. Вінниці. Там буде проведено ряд експертиз, аби з’ясувати, чи даний громадянин осудний».

Хоча вже зараз вам кожен психіатр скаже, що людина, яка має форму шизофренії, навряд чи буде визнана осудною.

Отже, ми або бачимо, як страшно може проявлятись у реальних вчинках психічне захворювання людини, якщо її вчасно не лікувати, або це вміло замаскований злочин, який бере на себе цей з виду худорлявий чоловік. Чи який на нього «вішають». Але рідним від цього не легше. Бо вони зазнали не лише страшних моральних травм, але й матеріальних витрат.

Андрій ВЛАСЕНКО