Одному з підприємств громади вже вдалося досягти цілковитої енергонезалежності саме завдяки ВДЕ та акумуляції надлишків «сонця».

Про це повідомив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

За його словами, це підприємство облаштувало на базі виробничих потужностей дахову сонячну електростанцію. Її загальна потужність 422 кВт.

Окрім цього, тут нещодавно встановили ще й установки зберігання енергії ємністю 396 кВт. Цей крок дозволяє компанії накопичувати вироблену електроенергію, а отже – безперебійно працювати в умовах відключення світла та зберігати робочі місця, – говорить міський голова Вінниці Сергій Моргунов.

– Нагадаю, що в червні ми посилили підтримку бізнесу, який готовий працювати по такій моделі, і тепер це підприємство стане одним з перших, хто отримає відповідну компенсацію з бюджету громади.

Кошти керівництво компанії планує реінвестувати у розвиток та масштабування діяльності, додає Сергій Моргунов. Реалізація планів посприяє ще тіснішій взаємодії Вінницької громади з іншими регіонами, а також підвищить експортні можливості.

Компанія має намір розширюватися та будувати мультифункціональний хаб, аналогів якому в Україні ще немає. До цього проєкту будуть залучати нові технологічні рішення, що своєю чергою підвищить інвестиційний потенціал та стійкість нашої громади. Бізнес – це основа української економіки, тож продовжуємо створювати належні умови для його роботи, – переконаний він.

«Зелена» енергетика розвивається у нашій громаді вже не перший рік. Сонячні електростанції, встановлені на об’єктах бізнесу та соціальної інфраструктури, дозволяють громаді заощаджувати електроенергію та ставати стійкішою до викликів.

Щоб стимулювати підприємців до активного використання відновлюваних джерел енергії, минулого року міська влада Вінниці запровадила Порядок часткової компенсації витрат на придбання обладнання для виробництва електроенергії з ВДЕ для мікро-, малого та середнього бізнесу. А вже за рішенням червневої сесії цього року депутати погодили розширення дії Порядку і на великий бізнес. Тож зараз підприємства, які окрім СЕС встановлюють ще й АКБ, зможуть отримати більшу компенсацію.