РФ планує провести приховану мобілізацію для поповнення своїх військових резервів, щоб продовжувати військові дії в Україні.

Останніми місяцями російські війська зазнали значних втрат, і ситуація змушує Кремль вживати нових заходів, повідомляє німецьке видання BILD.

За міжнародними оцінками, з лютого 2022 року під час бойових дій загинуло від 110 до 140 тисяч російських військовослужбовців. На цьому тлі президент Володимир Путін має намір збільшити чисельність російських військ в Україні. Заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк заявив, що чисельність російських військ в Україні вже зросла з 400 тисяч на початку року до 600 тисяч наразі. У планах – збільшити цю кількість до 800 тисяч до кінця року.

Однак, незважаючи на спроби Кремля залучити більше солдатів за рахунок підвищення виплат і тиску на строковиків, ресурси для набору контрактників у російських регіонах практично вичерпані. У зв’язку з цим назріває необхідність нової хвилі мобілізації, яка, ймовірно, буде проведена таємно, без офіційного оголошення.

Експерти припускають, що Путін може використати нещодавній наступ Збройних Сил України в Курській області як привід для початку мобілізації. Російська влада, найімовірніше, спробує представити це як ротацію військ для відпочинку і відновлення сил, що дасть змогу уникнути відкритого протесту серед населення.

Атака на Курську область у серпні показала брак російських військ на фронті, що посилює ймовірність нових призовів. Однак, щоб уникнути негативних наслідків, подібних до тих, які послідували за оголошенням мобілізації у вересні 2022 року, Кремль постарається провести її максимально приховано.