В рамках урядової програми екстренного стентування, зі слів в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, кожна з областей отримала стенти. Вінниччині припало – 273 штуки.

– За них ніхто не має права взяти гроші, – повідомила на своїй сторінці у Фейсбук Уляна Супрун. – Чергова партія стентів вже в регіонах! Всього медзаклади в областях України отримали 5323 коронарних стенти – це додаткова поставка до 4657 стентів, котрі були відправлені в регіони минулої осені. Це високоякісні стент-системи, вироблені у США та Європі, що пройшли суворий контроль і є повністю безпечними для життя й здоров’я українських пацієнтів. Разом із стентами в обласні центри доставлені необхідні медичні вироби для їхнього встановлення. До кінця року буде поставлено 20 000 стентів – як показує середня річна статистика, цього має вистачити, щоби надати безоплатне стентування всім, кого спіткав інфаркт та потребує термінової допомоги,- повідомила пані Супрун.

Міністр роз’яснює, що така доброчинність пов’язана з тим, що серцево-судинні захворювання є вбивцею №1 українців. Саме вони спричинюють інфаркти, інсульти та інші небезпечні проблеми зі здоров’ям та посідають провідне місце по смертності. За даними ВООЗ, Україна займає перше місце у Європі по кількості хворих на серцево-судинні захворювання. Від них у рік помирає в Україні майже півмільйона людей.

Багато хто не звертається вчасно по допомогу на ранніх стадіях, а опісля не має коштів на лікування патологій.

За останні 20 років, за оцінками експертів, рівень цього захворювання зріс більш як на 20%.