1 вересня з архіпасторським візитом Вінницю відвідав предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній. Очільник ПЦУ провів літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі приурочену до свята Собору Вінницьких святих.

Про це повідомляє пресслужба ПЦУ та Вінницько-Барської епархії.

“У свято Собору Вінницьких святих та день церковного Новоліття, у Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста Вінниці звершив урочисту Божественну літургію.У молитвах ми у цей день взиваємо до святих землі Вінницької, закликаємо на допомогу святого преподобного Симеона Стовпника – наших святих-покровителів, які постійно підносять перед престолом Всевишнього за нас молитви. Але від нас, від нашої віри залежить, чи Господь почує їх, чи виконає на благо, чи навпаки, ми не отримаємо бажаного. Але ми отримуємо у молитві тільки те, що є корисним на шляху до спасіння”, – зазначив Епіфаній.

Після читання Євангелія митрополит виголосив першосвятительське слово проповіді та возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці.

Також під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і мирних жителів, які загинули під час війни.

Після Божественної літургії було звершено молебень всім святим землі Вінницької та молитву за довкілля.

На завершення святкової відправи Предстоятель привітав митрополита Симеона з Днем тезоіменитства та подарував йому памʼятну панагію і 103 троянди, як символ довголіття, адже преподобний Симеон Стовпник прожив саме таку кількість років.

До вітань на адресу очільника Вінницько-Барської єпархії долучилися і представники місцевої влади на чолі з заступником голови Вінницької ОВА Наталією Заболотною. Від імені голови Вінницької обласної ради митрополита Симеона привітав заступник голови Ігор Івасюк, від депутатського корпусу вітання висловив Владислав Скальський. Також митрополита Симеона привітав колишній голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

В рамках урочистостей митрополит Епіфаній відзначив військового хірурга генерал-майора медичної служби Андрія Вербу. Предстоятель вручив заслуженому медику орден святого Апостола Андрія Первозванного.