В одному з інтерв’ю музикант зауважив: «Можливо, для когось це буде незрозуміло, для когось неприйнятно, але мої вчителі – це моя країна, моя молодість, юність… Комусь то не подобається, а мені подобається. Це країна мрій. Я не пригадую жодного випадку, коли б мені заборонили писати українською або співати… Ні-ко-ли! Я завжди так писав і співав. І спасибі велике тим редакторам, режисерам на центральному телебаченні, які це все пропускали».

Автор популярних українських естрадних пісень «Зачаруй нас, любов», «Серце скрипки», «Тополиний край», «Минає день», «Рідний край». Народився Микола Мозговий в с. Сарнів на Хмельниччині в селянській родині.

Перший дотик до мистецтва – концерт у колгоспному клубі, куди його малого, за руку привів батько. Після школи вчився в Чернівецькому музичному училищі імені Сидора Воробкевича. У 1969 році поступив до Харківського юридичного інституту. Одночасно, з 1971 по 1973 рік навчався у Республіканській студії естрадно-циркового мистецтва у м. Києві.

Зрештою музика перемогла юриспруденцію і Мозговий почав працювати солістом-вокалістом «Укрконцерту», де прослужив понад 20 років. Став лауреатом низки республіканських та всесоюзних конкурсів.

У 1985 році удостоєний почесного звання «Заслужений артист України». З 1993 року очолював Український мистецький фонд імені Володимира Івасюка. Був засновником і незмінним головою журі телевізійного фестивалю «Пісня буде поміж нас», фестивалю сучасної української пісні ім. Володимира Івасюка (м. Чернівці) та фестивалю «Море друзів» (м. Ялта). З 1999 року – завідувач кафедри теорії та методики постановки голосу Інституту мистецтв Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, професор (2004).

З березня 2005 року – генеральний директор-художній керівник Національного палацу мистецтв «Україна».

Вічна памʼять!