Ми раділи успіхам наших учасників Олімпіади у Парижі. Тепер – пара­лімпійців. Але серед 140 учасників паралімпіади з України  ми не побачили у списках олімпійську чемпіонку минулої Олімпіади, яка після цього побила чимало інших рекордів і завоювала світові чемпіонські титули, Мар’яну Шевчук із Вінниччини.

Повідомлення про те, що вона взагалі не їде на цю Олімпіаду, шокувало всіх. Бо в повідомленнях зазначалось, що на паралімпіаду їде з Вінниччини лише два спортсмени – Марія Шпатківська та Олексій Денисюк.

То що ж сталось? Хто «зарізав» таку титуловану спортсменку?

Зрозуміло, що «33-й канал» не міг пропустити такий шокуючий факт і зробив власне розслідування.

Як відомо, Мар’яна Шевчук уже не один рік представляє Вінницький регіональний центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт». У січні 2019 року отримала титул найкращої паверліфтерки світу 2018 року.

9 червня 2022 року Шевчук не впоралася з керуванням авто, спричинивши серйозну ДТП біля села Пиківська Слобідка на Він­ниччині. Мар’яну було госпіталізовано, двоє її пасажиркок померли в лі­карні від отриманих травм.

Але Мар’яну суд частково оправдав. Спортсменка зібрала волю в кулак і з новими силами почала бити світові рекорди.

Вона, як олімпійська надія, була на зустрічі Президента України зі спортсменами збірної — призерами XVI літніх Паралім­пійських ігор. У 2021 стала переможцем Відкритого чемпіонату Європи. До цього побила не раз світові рекорди.

Завоювала Кубок світу у Дубаї (ОАЕ) у 2019 році. Отримала Кубок світу у Манчестері (Британія) у 2021 році. На XVI Паралімпійських іграх у Токіо-2020 завоювала золоту медаль та 1 місце у ваговій категорії до 55 кг. Підняла вагу 125 кг.

Виграла чемпіонат світу у Тбілісі і посіла там 1 місце та побила черговий рекорд світу.

І після всіх оцих досягнень навіть у списки учасників Паралімпіади не потрапила? Чому?

Адже це була, може, і крайня можливість, отримати «золото». Бо ж наступна Паралімпіада лише через 4 роки.

Наші джерела повідомили, що Мар’яну Шевчук не допустили до Паралімпіади через позитивний тест на допінг-контроль. Зараз вона подала апеляцію і очікує на перегляд рішення. Вона і тренер вважають, що хтось золоту медалістку дуже підло підставив.

Зрозуміло, що така титулована спортсменка, очевидно, не могла не мати ворогів. І не тільки в Україні.

Ось що повідомляють наші джерела: Мар’яна після виступу у Грузії, де до цього тренувалась, здала обов’язкові тести на допінг-контроль. І там виявилось, що він дав позитивний результат.

– Мар’яна за цей час змінила тренера. Ним став відомий спортсмен, 13-кратний рекордсмен та абсолютний чемпіон світу Іван Чупринко.

З попереднім у них, щоб м’яко сказати, виникли розбіжності. То якби Мар’яна вживала заборонений допінг, хіба могла тоді піти від тренера, розуміла ж, що він може саме таким розголосом зняти її із великого спорту, – діляться представники спорту із журналістами “33-го”.

Зрозуміло, що Мар’яна почала скаржитись разом із новим тренером, що це чистої води підстава.

Сказати, що вони шоковані - нічого не сказати. Бо ж це викидає її та дискваліфікує назавжди з великого спорту.

Зараз Мар’яна  подала з тренером апеляцію. Але навіть коли рішення буде на її користь - ця Олімпіада для неї вже втрачена. Як і для України ще одна потенційна золота медаль.

Хто міг так підло підставити спортсменку? Багато хто шукає причину у суперечці із попереднім тренером. Інші - в конкурентах. Адже до Грузії в наших і її ворогів доступ є. Невже важко було підкинути щось в їжу чи напій?

Що ворог на дрімає ніде - красномовно засвідчує цей прикрий  факт із Мар’яною. Тому бережіть себе і Україну.

А Мар’яні побажаємо позитивного рішення на її користь! І здобути ще не одну золоту медаль.

Тетяна Квасюк

Від редакції. Готові вислухати інші точки зору.