Такого бажаного початку нового навчального року у Білянській школі Турбівської громади на Вінниччині, здається, за останні 20 років ще не було. Попри війну, промінчик радості світився в очах кожного школяра і грів душу всім вчителям та батькам.

І причина — важлива для кожного жителя села: новозбудована добротна Білянська гімназія з надійним укриттям, досвідченим педколективом та гарними освітянськими традиціями — житиме. А це означає, що продовжуватиметься в Білій життя, можливо, їхатимуть в це гарне село нові мешканці із числа тимчасово переміщених осіб. І згодом дітей у навчальному закладі набереться більше сорока.

Але поки що 27 охайно, по-святковому одягнутих школярів зайняли свої місця у класах і, нарешті, полегшено видихнули. Отой дамоклів меч, котрий усе літо висів над школою, розчинився на сесії селищної ради 27 серпня. Після аргументованого звернення через газету «33-й канал» мещканців Білої до місцевих чиновників та депутатів влада пішла назустріч. Питання про закриття навчального закладу зняли з порядку денного.

Принаймні, цей навчальний рік діти із трьох найближчих сіл – Білої, Шендерівки та Малої – Білої зможуть комфортно вчитися у своїй школі. Їм не доведеться щоранку прокидатися на дві години раніше і за будь-якої погоди сонними трястись по бездоріжжю до базової школи у Турбові, відстань до якої, як кажуть місцеві жителі, аж 24 кілометри.

Ось що написала в редакцію Олена Миколаївна Стахова, яка була однією із ініціаторів акції на захист КЗ «Білянська гімназія: «Від усіх батьків, вчителів та учнів хочу подякувати редакції газети «33-й канал» за висвітлення нашої проблеми. Впевнена, що завдяки вашій публікації місцеві депутати та чиновники, зокрема керівник управління освіти Турбівської селищної ради Оксана Васи­лівна Олій­ник, відповідально поставились до питання можливого закриття школи і завчасно зняли його з порядку денного сесії.

Дякуючи редакції та небайдужим жителям Турбівської громади, школа буде працювати. Дуже хочу, щоб люди зробили висновок із цієї ситуації і не боялися доводити владі свою правоту».

Нам залишається лише привітати учнів Білянської школи та всіх школярів і студентів Вінниччини з початком нового навчального року. Віримо, що він буде переможним.

Анатолій Жучинський