Опоненти звинувачують його у захопленні влади

Володимир Зеленський викликав негативну реакцію в Києві, коли парламент розпочав найбільшу перестановку урядових ролей з моменту початку повномасштабного вторгнення Росії.

У той час як московські війська просуваються на сході України, а Київ лобіює західних союзників щодо використання їхніх ракет на російській території, провідні опозиційні діячі звинуватили Зеленського в тому, що він все частіше призначає на урядові посади своїх близьких союзників і лояльних до нього людей, намагаючись консолідувати владу навколо свого офісу.

Його партія здобула більшість у 2019 році, тож Зеленський має право формувати уряд. Воєнний стан, який залишається чинним, поки Україна бореться з російським вторгненням, надає президенту більше повноважень і оголошує вибори поза законом. Однак деякі опоненти кажуть, що президент перейшов межу.

«Всі дії нинішньої влади говорять про систематичну централізацію влади президентом і його апаратом, – сказала в інтерв’ю POLITICO Іванна Климпуш-Цинцадзе, депутат від опозиційної партії «Європейська солідарність». «Цей шквал відставок урядовців свідчить про серйозну управлінську кризу в країні».

Серед тих, хто прямує до відставки, – популярний міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який подав у середу заяву про відставку з поки що непояснених причин.

Один колишній високопоставлений український чиновник, який, як і інші учасники цієї історії, побажав залишитися анонімним, щоб відверто розповісти про перестановки, сказав, що Кулеба, ймовірно, був звільнений через конфлікт з впливовим главою офісу Зеленського Андрієм Єрмаком. «Всі знали, що у них був конфлікт. Я навіть колись був свідком одного з епізодів», – сказав чиновник.

«Завдяки своїй посаді Кулеба мав налагоджені прямі контакти з [держсекретарем США Ентоні] Блінкеном, з [міністром закордонних справ Німеччини Аннеленою] Бербок та багатьма іншими. Навіть якби він був на 300 відсотків лояльним, офіс президента не міг залишити такий канал комунікації в руках людини, в якій вони не до кінця впевнені, що це їхня людина, якщо ви розумієте, що я маю на увазі», – додав чиновник.

Хоча Зеленський покладається на своїх високопосадовців, комунікацію Києва з Вашингтоном насамперед очолює його власний офіс, а саме Єрмак. Міністр оборони Рустем Умеров також близький до адміністрації Байдена і часто спілкується з міністром оборони Ллойдом Остіном. Ці двоє залишаються на своїх посадах. Обидва відвідали Вашингтон минулого тижня, де зустрілися з високопосадовцями з адміністрації Байдена.

Чиновники та радники Зеленського розповіли POLITICO, що Кулеба, хоча він був відомий багатьом у всьому світі і часто з’являвся на телебаченні, за останній рік мало що зробив для просування відносин Києва з Вашингтоном або його амбіцій на полі бою. Замість цього, за їхніми словами, він просував свою нову книгу. Єрмак і Кулеба не відразу відповіли на запит POLITICO про коментарі.

Деякі українські урядовці, близькі до Зеленського, та аналітики відкинули критику і закликали опозицію не драматизувати давно сплановані кроки, спрямовані на підтримку виснаженого військовим часом уряду. «Сьогодні нам потрібна нова енергія, і ці нові кроки пов’язані зі зміцненням нашої держави в різних напрямках», – сказав Зеленський під час прес-конференції в Києві.

За словами українського чиновника, близького до Зеленського, мета перестановок – перезавантажити уряд і – окрім перепризначення деяких звільнених міністрів на інші посади – заповнити деякі давно вакантні посади, такі як міністри інфраструктури, культури, сільського господарства та у справах ветеранів.

«Стиль правління Зеленського полягає в тому, щоб час від часу перетасовувати уряд, щоб зробити його більш енергійним та ефективним, – сказав POLITICO Володимир Фесенко, політичний аналітик українського Центру політичних досліджень «Пента». «Подивіться, що сталося з молодим реформатором Камишиним, який очолив міністерство стратегічних галузей промисловості від неефективного колишнього міністра і лише за рік зумів потроїти вітчизняне виробництво зброї. «Зараз він улюбленець Зеленського, тому він наблизив його до себе», – сказав Фесенко.

Осінь буде надзвичайно важливою для України. Її державні інститути, включаючи уряд і офіс президента, повинні бути зміцнені, заявив Зеленський у своїй заяві.

Давид Арахамія, голова парламентської центристської партії Зеленського «Слуга народу», оголосив, що депутати, включаючи Зеленського, провели зустріч, під час якої вони визначилися з ключовими новими кандидатами.

Яу ми уже повідомляли, на думку експертів, Андрій Сибіга, нинішній заступник міністра закордонних справ і колишній заступник голови Офісу президента, замінить Кулебу. Інший заступник голови Офісу президента Олексій Кулеба стане віце-прем’єр-міністром та міністром інфраструктури та регіональної політики, а Ольга Стефанішина – міністром юстиції, зберігши за собою посаду віце-прем’єр-міністра з питань європейської інтеграції.

Новим міністром культури та інформаційної політики стане Микола Точицький, який також є заступником в Офісі президента, щоб посилити боротьбу з дезінформацією.

Камишин перейде в Офіс президента, де продовжить займатися питаннями озброєння та інфраструктури. На посаді міністра з питань стратегічних галузей промисловості його замінить Герман Сметанін, нинішній генеральний директор державного концерну «Укроборонпром».

«Україна багата на таланти. Я вважаю, що ми повинні прислухатися до позиції президента і до того, з ким йому комфортніше працювати, – сказав POLITICO Олександр Мережко, депутат від «Слуги народу» і голова комітету у закордонних справах у парламенті.

«Це неправда, що на вищі державні посади призначають лише наближених до влади людей», – сказав Мережко, наводячи приклад міністра оборони Умерова, який походить з ліберальної, проєвропейської партії “Голос”.

«Звичайно, під час війни ми маємо обмеження свобод і демократії, наприклад, відсутність виборів, які заборонені воєнним станом, – каже політолог Фесенко.

«Але в той же час система, яку зараз має Зеленський, поки що дозволила нам протистояти брутальному вторгненню і консолідувати зовнішню підтримку, – продовжив він. «На жаль, під час такої війни неможливо залишатися повністю демократичним».

Ця аргументація не зовсім влаштовує внутрішніх опонентів Зеленського, які вважають, що президент переступив межу своїм останнім маневром, і хочуть більш представницького уряду, оскільки війна з Росією продовжується. «Зараз нам потрібен уряд порятунку, навіть не єдності, – сказала Климпуш-Цинцадзе. «Але ми погодимося на співпрацю лише тоді, коли український уряд повернеться до верховенства права, оскільки навіть війна не є виправданням».

Україна має історію корупції, і США в різні часи виступали за те, щоб Київ робив більше для перевірки своїх чиновників і для боротьби з політичними та фінансовими зловживаннями. Команда Байдена раніше підштовхувала Київ до включення більшої кількості голосів громадянського суспільства до складу уряду.

Ярослав Железняк, народний депутат від партії «Голос», розкритикував відсутність нових облич в уряді у своєму дописі на Facebook: «Зеленський каже, що потрібна нова енергія, але чи помітили ви, що в цьому «великому відновленому порядку» досі не видно жодної нової людини?» – запитав депутат. «Всі зміни – це просто ротація серед людей, які вже є» в уряді.

Наразі західні союзники публічно не критикують Зеленського та київську адміністрацію, незважаючи на певне занепокоєння через те, що президент наповнює свій уряд лояльними до нього людьми. У США представники адміністрації були стримані у висловлюваннях щодо своїх почуттів з приводу цих кадрових перестановок.

«Можуть бути причини для занепокоєння», – сказав один з високопосадовців адміністрації, відмовившись надати подальші подробиці. Цей коментар з’явився лише після того, як чиновник побажав залишитися анонімним, щоб бути відвертим.

Війна, на думку спостерігачів у Києві, є більш ніж законною причиною для кроків, які в мирний час могли б розглядатися по-іншому.

«Навіть попри всю критику, що керівник штабу Зеленського Єрмак став занадто впливовим, ми бачимо, що партнери все ще допомагають нам. Тому що вони розуміють нашу ситуацію. Вони розуміють, що Україна отримає перезавантаження демократії, як тільки закінчиться війна і відбудуться вибори», – сказав аналітик Фесенко.