Про це повідомляє його рідна кафедра:

– Колектив студентів і викладачів кафедри журналістики, реклами та зв’язків з громадськістю Вінницького педуніверситету сумує з приводу смерті доктора філологічних наук, професора, засновника журналістської спеціальності в нашому закладі вищої освіти Володимира Івановича ШКЛЯРА.

Володимир Іванович народився 17 листопада 1945 р. у селищі Погребище на Вінниччині, свої перші кроки в журналістській професії розпочинав у рідному краї, зокрема, свого часу працював редактором районної газети «Прапор перемоги» (м. Калинівка). Згодом захистив захистив кандидатську дисертацію «Проблеми віршованої публіцистики: специфіка, жанри, майстерність» (1979) та докторську дисертацію «Публіцистика і художня література: продуктивно-творча інтеграція» (1989), працював на освітянській ниві:

1973 –1981 рр. – доцент відділення журналістики Одеської вищої партійної школи.

1981–1985 рр. – доцент, заступник декана, декан філологічного факультету Одеського державного університету.

1985–1990 рр. – доцент, декан відділення журналістики Київського інституту політології і соціального управління.

1990–1991 рр. – перший проректор Одеського інституту політології і соціального управління.

У Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка:

1992–1996 рр. – професор кафедри журналістської майстерності,

1996–2001 рр. – професор, завідувач кафедри міжнародної журналістики,

2001–2009 рр. – професор кафедри міжнародної журналістики Інституту журналістики.

2009–2014 рр. – професор, декан факультету європейської освіти Міжнародного економіко-гуманітарного університету ім. академіка Степана Дем’янчука (м. Рівне).

Із березня 2017 р. – професор кафедри журналістики, реклами та зв’язків з громадськістю Вінницького педуніверситету.

Автор близько 20 окремих видань, понад 200 наукових статей.

Серед основних напрямів наукової роботи – теорія і практика масової комунікації, поетика журналістики, а також проблеми впливу масової комунікації на геополітичні процеси. Як завідувач кафедри зініціював випуск кафедральних книжкових серій “Українська журналістика: вчора, сьогодні, завтра” (1997–99), збірників наукових праць “Українська журналістика в контексті світової” (1997–2002), “Публіцистика і політика” у трьох випусках (останній вийшов як перший спільний українсько-польський, підготовлений разом із науковцями Познанського університету).

Був членом першого складу експертної ради ВАК України з філологічних наук і мистецтвознавства, членом спеціалізованих вчених рад Інституту журналістики й Інституту філології Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Почесний доктор Київського міжнародного університету, член редколегій журналів “Журналіст України”, “Пам’ять століть”, “Універсум”, альманаху “Святий Володимир”.

Заслужений журналіст України (2005 р.).

У Вінницькому педуніверситеті викладав майбутнім журналістам курси «Міжнародна журналістика», «Теорія публіцистики», «Журналістська етика», «Журналістський фах» та ін.

Володимир Іванович вирізнявся людяністю і толерантністю, вимогливістю і доброзичливістю. Для всіх, хто з ним працював, він був хорошим вчителем і надійним товаришем.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким покійного.

Світла пам'ять про Володимира Івановича Шкляра назавжди збережеться в наших серцях і в серцях журналістської спільноти України.