Видання Politico з посиланням на неназвані джерела повідомило, що Дмитро Кулеба був звільнений з посади міністра закордонних справ, оскільки “дратував” голову Офісу президента Андрія Єрмака, який “хоче мати більше контролю над міністерством”.

Politico з посиланням на джерела:

“Відхід Кулеби, зокрема, розглядається як ще один приклад того, як оточення Зеленського викидає аутсайдерів, які готові ставити питання і кидати виклик. Це відповідає попередньому звільненню командувача Збройних сил генерала Валерія Залужного, який конфліктував із Зеленським щодо стратегії війни та необхідності мобілізації більшої кількості людей для участі в бойових діях. Високий рейтинг Залужного також не сподобався пильній і ревнивій президентській адміністрації”.

Видання зазначає, що звільнення Кулеби викликало занепокоєння західних лідерів, які висловили захоплення ексочільником МЗС. Зокрема, колишня прем’єр-міністр Естонії і нинішній кандидат на посаду глави зовнішньополітичного відомства ЄС Кая Каллас написала в соцмережах: “У вас була одна з найскладніших робіт у світі, я дякую вам за вашу надзвичайну професійну та особисту відданість”.

Згідно з проведеним минулого місяця опитуванням, пише видання, більше половини українців зараз вважають, що офіс Зеленського здійснює надмірний вплив на державні та правоохоронні органи, суди, антикорупційні органи, а також парламент країни.

У свою чергу захисники Зеленського кажуть, що війна вимагає твердої руки, і немає часу на демократичні тонкощі, коли борешся з російським автократом, який хоче стерти Україну з лиця землі і не вірить, що вона повинна існувати як держава.

У статті Politico також говориться, що популярність самого президента Володимира Зеленського падає серед українців, хоча вони зберігають вдячність “за його перші щоденні повідомлення у воєнний час, які згуртували націю – так само, як запальні парламентські промови Черчилля зміцнили британський опір”.