Батьки спочатку не вірили, але те, що вони побачили і почули від цієї «управдомші» з початку вторгнення російських загарбників, шокувало їх та інших жителів мікрорайону по вулиці Пирогова, що у Вінниці. Кореспонденти «33-го» побували там і поспілкувались із жителями будинку.

«З початку війни донька Галини Сомової (до вироку суду назвемо її так) виїхала до Німеччини. І тепер перебуває там як біженка, отримує допомогу, знайшла співмешканця, а мати тут агітує за рускій мір. Онуку дошколярика донька також залишила на матір. Але нещодавно забрала. Бо, за переконаннями її баби, вони не допустять, щоб онука вчилась у цих хохляцьких школах. І для чого? Якщо через рік-два, як вона переконувала знайомих, тут буде росія. Тому так «виховувала» і чужих дітей, які грались на дитячому майданчику, мовляв, припиняйте розмовляти українською. Пора вчити російську мову, зустрічати російських солдатів, – діляться сусіди. – Докоряла і доньці – чого це вона поїхала в цю гей-європу…

Спочатку ми запідозрили голову лише в глорифікації (вихвалянні) російської армії. Але проведені обшуки, після яких вилучили телефон і комп’ютер, показали ще ту прихильницю «руського міра і ждунку», – діляться наші інсайдери в правоохоронних органах.

Коли прийшли до Галини Сомової з обшуком, то вона проклинала правоохоронців і їхніх рідних до сьомого коліна.

Зрозуміло, що все заперечувала та брехала, бо невдовзі підтвердження тому, що вона ненавидить Україну та її народ, знайшли в її переписці з друзями з росії.

І це 64-річна жінка, яка народилась і виросла в РФ, вийшла заміж і переїхала до України, більше 40 років прожила тут, але так і не полюбила цю країну та її народ.

«Просто дивуємось, як вона могла працювати у міській раді, коли в неї, крім слів «тупі, дурні, жлоби-хохли», більше нічого не чути про українців. І ніхто ніколи не чув від неї розмови українською, вона її навряд чи взагалі знала», – діляться сусіди.

Але ненависті до всіх нас у цієї жінки хоч відбавляй. Навіть під час пред’явлення підозри кричала, що вона в цій країні безправна…

Ось це вона і писала своїм друзям з РФ.

Напевно, розчарована тим, що російська армія досі не приходить, як їй обіцяли російські пропагандисти, «за три дні». Галина стала влаштовувати скандали: то проукраїнську сусідку обіцяла облити кислотою, інших – «унічтожити».

Під час вручення підозри голові ОСББ

Ось що розповідає одна із сусідок:

«У минулому році вона накинулась на мою 7-річну доньку, кричала моїй дитині прилюдно, цитую: ”Тебя ебать в подъезде будут русские освободители”. У мене та інших сусідів серце мало не стало, це 7-річній дитині! Невдовзі вона побила іншу дівчинку, дитина впісялась з переляку. Але батьки не заявляли нікуди. А ось недавно вона знову до цієї дівчинки почала додовбуватись, то її батько підійшов і сказав, що відірве голову за це. А ця любителька «руського міра», бо добре знає українські закони, на держслужбі ж була, на нього в поліцію накатала заяву. І наші поліцейські ще й його тягали. От якби знали, що вона чекає, аби швидше прийшли «рускі мальчики» і нас тут усіх «еб...ли і убівалі»… Вже і суд був. Але через іншу статтю, дуже серйозну – про антиукраїнську діяльність, вона туди не з’явилась. Суд з батьком дитини перенесли. А Галині, голові ОСББ, пред’явили підозру аж по 4-х статтях.

Ось що повідомляє СБУ:

– Ексчиновниця міськради вела антиукраїнську діяльність. Вона, за даними слідства, виявилася очільницею одного із вінницьких ОСББ, уродженка рф, колишня працівниця міської ради.

Фігурантка на власній сторінці в «Однокласниках» підтримувала прокремлівські погляди та відкрито закликала до агресивної війни проти України. Вона агітувала «підтримати путіна і російські окупаційні війська», які начебто «несуть мир».

Також жінка поширювала шаблонні пропагандистські наративи, в яких виправдовується захоплення частини території України.

У результаті санкціонованого обшуку у неї вилучено мобільний телефон та ноутбук, що використовувались для скоєння злочину.

Ініційовані спецслужбою експертизи підтвердили протиправний характер дій зловмисниці.

Наразі за матеріалами Служби безпеки фігурантці повідомлено про підозру за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України. Вирішується питання обрання міри запобіжного заходу. Триває досудове розслідування. За вчинене їй загрожує до 10 років позбавлення волі.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ у Вінницькій області спільно із Національною поліцією за процесуального керівництва органів прокуратури.

Кажуть, у Галини є і російський паспорт. То, може, дійсно краще було просто повернутись до рідного Ангарська в Ір­кутській області і жити там, люблячи Росію, а не закликати до нацизму над українцями, мову яких зневажала і чекала, коли нас усіх будут «еб...ть».

Бо тепер доведеться їй, скоріше за все, відбути строк або, в кращому випадку для «любительки руського міра», бути тут засудженою і обміняною до РФ на справжніх патріотів України. Але вже навіть не на посаді голови ОСББ, але й без квартири в тому об’єднанні.

До речі, ми звернулись до міської ради із запитанням, ким працювала ця особа і коли у Вінницькій міськраді.

Нам відповіли, що за час Незалежності така особа у них не працювала.

Тетяна КВАСЮК