У ньому де­путат міськради звертав увагу двох мі­ністерств (кільтури та охорони здоров’я), а також обласних чиновників на те, що існування в середмісті об’єк­та масових зібрань без укриття під час воєнного стану не відповідає вимогам законодавства. Крім того, він звертав увагу на те, що концертні програми на відкритому майданчику значно перевищують допустимий рівень шуму. І від цього потерпають мешканці навколишніх будинків, і сам музейний комплекс.

Цей потужний звук може спричинити руйнування споруди музею та шкідливо впливає на екологію довкола Вишенського озера у Вінниці.

Схоже, чиновники вирішили дочекатися кінця концертного сезону, а тоді вже відповісти заявнику. Але, як би там не було, офіційна відповідь на депутатське звернення від Вінницької ОВА на­дійшла. Ось, про що в ній інформують:

«Шановний Романе Борисовичу!

…Відповідно до положень частини першої статті 20 Кодексу ци­вільного захисту України, до завдань і обов’язків Національного музею-садиби М. І. Пирогова у сфері цивільного захисту належить зокрема забезпечення засобами колективного захисту всіх своїх працівників та відвідувачів як для об’єк­та та місця з масовим перебуванням людей…

Робочою групою у складі представників Він­ниць­кого РУ ГУ ДСНС України у Він­ницькій області, Він­ниць­кого місь­­кого управління ГУ Держпродспоживслужби у Він­ницькій області, департаменту цивільного захисту Він­ницької обласної військової адміністрації проведено огляд цокольного приміщення Національного музею-садиби М. І. Пи­рогова щодо можливості його використання для укриття своїх пра­цівників та відвідувачів як найпростішого укриття.

За результатами огляду складено відповідний акт огляду об’єкта та встановлено, що цокольне приміщення Національного музею-садиби М. І. Пирогова не рекомендовано до використання для укриття працівників музею та відвідувачів як найпростіше укриття…

З огляду на це, спіль­ним наказом Він­ницької обласної військової адміністрації та Вінницького зонального відділу військової служби правопорядку від 19 вересня 2024 року №597/6 «Про заборону проведення масових заходів» заборонено проведення на території Національного музею-садиби М.І. Пирогова мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів.

Заступник
начальника Вінницької
обласної військової адміністрації
Сергій Здітовецький»

То виходить, що увесь час діяль-ність «ПироговСКАЙ» була незаконною? І, практично, під час кожного масового заходу на території Національного музею тисячі глядачів наражалися на небезпеку за свої ж гроші? І що, так можна? А що думають правоохоронці?

Анатолій Жучинський

Коли верстався номер газети, редакція отримала спільний наказ Вінницької ОВА та зонального відділу військової служби правопорядку. Пуб­лікуємо в оригіналі.