Приїхав на Вінниччину зовсім випадково. Афанасій Васильович народився у Молдові, де пропрацював усе життя головним агрономом. Коли землю на початку 1990-х там розпаювали, то він переїхав на Україну. Спочатку на Кіровоградщину, а потім у село Комарів під Вінницею, де побудувався.

Чоловік з дитинства займається пасікою, яку йому довірив батько в 12 років, а потім і подарував вулики усім своїм 4-м дітям. Брати Афанасія відомі зібраним медом на міжнародних виставках. Його пасіка була спочатку у Воловодівці, але там невтомні бджоли заважали своїм гудінням сусідці, і вона поскаржилася на Попу у сільраду. Так пасічник за 3 дні за підказкою людей купив у Ясенках занедбаний двір з зарослим городом і перевіз туди вулики.

Досвідченого агронома вразив у Ясенках грунт на городі, на якому виросли хащі.

– Тут еталон чорнозему, товщиною два метри, — каже Афанасій Васильович. — Я звільнив 61 сотку городу від бадилля кукурудзи, чагарників, привіз з Комарова саджанці смородини, малини, полуниці та фруктових дерев, висадив 12 сортів груш, яблук, 4 сорти абрикосів, 3 сорти персиків, 12 сортів сливи, кизил.

Яблука сучасних сортів – на другий рік вже плодоносять. Односельчани радили залишити старі дерева, пощеплювати, але Афанасій Васильович не погодився. Каже, що треба в таких випадках висаджувати новий сад, який через 2-3 роки може дати до 30 тонн фруктів. Урожай здає восени — одразу після збору. І навіть при тому, що нині дуже дорогі саджанці та догляд за садом і ягідником, все одно, з досвіду агронома, можна отримати прибутки.

За наукою до приїжджого господаря приходять односельчани. Беруть у нього випробувані саджанці і «перебудовуються» в господарюванні. Й собі замість класичної картоплі, яка у більшості мешканців займає основну частину городу, тепер відводять під прибуткові сади.

Попа здає не весь урожай фруктів. Обов’язково залишає на сухе домашнє вино, яким лікується. Його у 2003 році прооперували від онко. Вирізали частину підшлункової, шлунка, всю 12-палу кишку, з’явився діабет. Афанасій Васильович пригадує, що лікарі прогнозували, що він проживе після операції 5 років, а вже пройшло 15. Але тут велика таємниця: чоловік щодня перед кожним вживанням їжі п’є своє сухе вино. Вдень приблизно один літр. А ще лікують господаря бджоли. Він в окремому приміщенні облаштував спеціальне ліжко на вуликах, де завжди можна заспокоїти нерви і отримати гарний настрій.