Який кримінальний «авторитет» задіяний, щоб зам’яти цю резонансну справу.

До цього чоловік побив авто його брата. Заявили про тиск кримінального «авторитета» та сім’ї Іванових. З передової приїхали воїни, щоб запитати, «що тут творять у тилу».

Детектив у «стилі 90-х» набирає обертів.

Володимир Затайдух вже в лікарні після наїзду робить сенсаційні заяви про те, що по злочину «рішає» «авторитет Соколик», на нього наїхав онук Іванова. І допомагати зловмиснику вийти із СІЗО може один із суддів Апеляційного суду — їхній родич.

Самого винуватця наїзду — того самого Віталія Вітюка – рішенням суду поміщено у СІЗО. Без права застави.

А розпочиналось все із приватного дитячого садка «Еврика», що розміщений на набережній Південного Бугу на вул.  Коріатовичів у Вінниці. Саме туди ходить син громадського активіста із «Дорожнього патруля» і волонтера, батька трьох дітей Володимира Затайдуха.

Ось що нам повідомили місцеві жителі:

«Якщо чесно, там всі будови і садок, більшість приватного сектора побудовані із порушенням норм будівництва. Але так забудовано чимало міста. То хіба діти в цьому винні? Парковки немає. Тому батьки привозили дітей до воріт садочка. Це обурило сусідів, одним з яких є цей самий онук Іванова. І тут почали не цивілізовано вирішувати проблему, а за принципом «ми все можемо».

Той самий дитсадок «Еврика» і плити

Цей конфлікт нагадує стиль 90-х. І він розпочинався ще задовго до протистояння біля «Еврики». До цього, скоріше за все, замовили чимось комусь зобов’язаного чоло­віка побити машину Роману, брату Володимира. В кримінальному світі це називається «попередження». Зловмисника затримали, і він поводив себе, як було видно на відео, досить дивно. Заявляв, що Романа замовив… бомж. Пізніше навіть назвав прізвище…

А протистояння біля садочка набирало обертів. Активісти не відступали. І одного ранку прямо біля воріт «Еврики» побачили величезні панелі, привезені вантажівкою… Уявляєте?

Коли до садка підтягнулись активісти, очолювані Володимиром, виник конфлікт.

Активісти «Дорожнього контролю» заявляють, що намагались діяти цивілізовано. Домовитись із іншою стороною. Але ті вчиняли, як вчинили. І фіналом став наїзд на Володимира Затайдуха.

Перші повідомлення — він у реанімації. Невдовзі — зловмисника, який втік з місця ДТП, піймали. Брат Володимира Затайдуха Роман повідомив, що він брав безпосередню участь з поліцією у його затриманні. Водієм авто, яке наїхало двічі на Володимира, виявився Віталій Вітюк. Активісти вже готові були протестувати біля суду, бо вважали, що справу «заминають». Бо тим, хто наїхав на Володимира, виявився… родич ексгубернатора. Але в судову залу до судді Михайлюка все-таки доставили винуватця підозрюваного у наїзді — Віталія Вітюка.

Віталій Вітюк на суді. Йому обрали запобіжний захід – перебування у СІЗО

Він пояснював, що у нього ніколи не було конфлікту із Затайдухом та випадково наїхав на Володимира, бо поспішав на допомогу дідусеві, який зателефонував і пожалівся на здоров’я. На цьому наполягав і адвокат. Але відео і докази прокурора засвідчили зворотне. Віталія Вітюка все-таки помістили у СІЗО.

Заяви підозрюваного обурили Затайдуха, що перебуває в лікарні із травмами, і він це характеризує так:

«Це цинічна і нахабна брехня. Як може Віталій казати, що у нас не було конфлікту? Де­кілька років тому він із особами, які мають відношення до кримінального світу, як я вважаю, намагався здійснити рейдерське захоплення мого бізнесу.

Від так званих «авторитетів» кримінального світу я отримував погрози.

Крім того, дана особа вже блокувала з іншими авто відкриття цього дитячого закладу. Була спроба демонтувати дорожні знаки, які встановлені законно, за погодженням із міськрадою.

Всіх шокували ці події. Війсь­кові та волонтери стали писати пости підтримки. Воїни, до яких возив допомогу Затайдух, навіть відвідали його в лікарні.

І доки Віталій Вітюк, родич якого, за словами Володимира Затайдуха, перебуває у СІЗО, Володимир подякував усім друзям, воїнам та небайдужим за підтримку та підкреслив, що він буде публічно тепер заявляти не лише про хід цієї справи, але й те, що відбуватиметься «за кулісами».

Володимир Затайдух після наїзду

Він вже попередив, що ці події «розрулює» відомий в 90-х роках кримінальний «авторитет» Соколик. Тому просить не піддаватись на його тиск. Іншого родича родини Іванових — суддю Сало застеріг не впливати на судові розгляди цієї справи.

Ми таку зухвалу поведінку, коли людина двічі наїздить авто на брата, не подаруємо. Будемо йти до перемоги не лише в країні, а й у всіх судах.

— Володю, ти не один, — заявила Юля, демобілізована воїн Юлія Щербань, від імені своїх побратимів.

Не грайтесь у 90-ті. Бо доведеться нам втрутитись у ситуацію – попереджають військові з фронту, яких шокувало таке протистояння. І, як завжди, поставили актуальне запитання: а чому ці всі «забіяки», «рішалови» та «авторитети» не мобілізовані? Де ТЦК?

Тетяна Квасюк
Андрій Власенко

Воїни з передової відвідали Володимира Затайдуха в лікарні