Світлана Баранська обрана депутаткою Хмельницької міської ради від партії «Європейська солідарність», вона – членкиня комісії з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища. Працівники ДБР виявили у депутатки понад півтора мільйона незадекларованих доларів.

Ще не вляглася «курява» після шокуючого повідомлення про те, що у Тетяни Крупи, керівниці Хмельницької обласної МСЕК, депутатки Хмельницької обласної ради, знайшли 6 мільйонів доларів готівки різною валютою, як черговий «сюрприз». Знову йдеться про суму, від якої не менш паморочиться голова.

«Під час обшуку в індивідуальних банківських комірках, відкритих на ім’я Світлани Баранської, та за місцем її роботи вилучено 1,5 мільйона доларів США у різний валюті», — повідомляють у Державному бюро розслідувань.

Світлана Баранська, 1977 року народження, закінчила Технологічний університет «По­ділля» (нині – Хмельницький уні­верситет) за спеціальністю – менеджмент організацій. Вона – директорка ТОВ «Автологістик». Проте має корпоративні права у дев’яти товариствах з обмеженою відповідальністю: «Дельта-С», «Солеорто», «Укрекоагро», «Хмельницький Квартал 2», «Агентство нерухомості Буковина-3», «Мега Транс», «BCB-Старс», «Стрибок», «Хмельницькоптторг».

Приватна компанія, директором якої є Світлана Баранська, фігурує в оборудках під час виконання угод із Хмельницькою митницею. І ланцюжок у цій справі привів слідчих ДБР до банківських комірок…

Згідно з декларацією за 2023 рік, у депутатки міської ради є три квартири, дві земельні ділянки, а серед об’єктів незавершеного будівництва – дві квартири, одне житлове і три нежитлових приміщення. Задекларований і автомобіль AUDI G7 2021 року.

А якщо про фінанси, то відомо, що за основним місцем роботи вона отримала 312 тисяч 614 гривень, за сумісництвом — 411 тисяч 787 гривень. Крім заробітної плати, мала дохід від зайняття підприємницькою діяльністю — 299 тисяч 626 гривень, пенсію — 14 тисяч 921 гривню.

Відомо також, що на банківських рахунках у Світлани Баранської розміщено 858 тисяч 820 гривень, сума коштів, позичених третім особам, становить 750 тисяч доларів.

Готівка – півтора мільйона доларів США у різній валюті, яку депутатка «забула» задекларувати, стала підставою для повідомлення Світлані Баранській підозри за ст. 368-5 КК України — незаконне збагачення. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років і позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Печерський районний суд Києва арештував фігурантку справи на два місяці з правом внесення застави – 49 мільйонів гривень, хоча сторона обвинувачення просила заставу 100 мільйонів гривень.

Депутатка стверджувала, що її попросили тимчасово зберігати ці кошти в банківських комірках, поки власник повернеться з-за кордону. Адвокат підозрюваної наголошував, що жінка доглядає хвору матір, лежачу свекруху, неповнолітню доньку.

Голова фракції «Європейська солідарність» у Хмельницькій міській раді Олександр Василишин прокоментував цю ситуацію так: «За депутатську діяльність нічого не можу сказати. Вона добросовісно справляється зі своїми обов’язками. Депутат — це не посада, це діяльність на громадських засадах. Депутат не отримує зарплати, він не є ні чиновником, ні державним службовцем. Вона понад 20 років у приватному бізнесі, тому, якщо там знайшли якусь невідповідність з декларацією, я думаю, розберуться.

Дочекаємось, який буде результат перевірки, тоді реагуватимемо, бо нікого не збираємось покривати. Ми не підтримуємо будь-які незаконні дії».

А читачі, які обговорюють цю новину в соцмережах, не такі стримані у висловлюваннях і дають волю емоціям.

«Чи це наш Хмельницький такий корумпований, чи так добре працює ДБР?! За останні дні – дві гучні справи на мільйони доларів. Усі ці гроші, всі мішки з доларами і євро, які заховані у них в матрацах, сейфах, банках, треба віддати на потреби ЗСУ! Хлопці щодня звертаються, що їм потрібні автомобілі, дрони та багато іншого. Скільки всього можна було би купити, якби «потрусити» всю ту нечисть, яка наживається в час війни», — коментує Володимир Стасюк.

«Якщо не покарають цих мільйонерок, якщо вийдуть вони сухими з води, то це буде підтвердженням, що корупційна мафія непереможна», — висловлюється Віктор Шершун.

«Комусь війна, а комусь – мати рідна. Хіба не так? За останні три з половиною роки Баранська, пишуть, набула активів на 57 мільйонів гривень. І це дуже й дуже перевищує її офіційні доходи! По­дібних «бізнесменів» треба трясти, як грушу. І все віддавати на війну!» — пише Оксана Цапій.

Дві резонансні справи й справді сколихнули, здавалося б, спокійне місто. Махінації, шахрайство, побори, завдяки яким «накопичують» мільйони доларів, це сором і біль для всієї України. І хоч які виправдання висували би на свій захист «ділки», але сприйняти неймовірні статки на тлі загальної біди більшість з нас ніколи не зможе.

До речі, Тетяні Крупі, начальниці Хмельницької обласної МСЕК, депутатці Хмельницької обласної ради, у якої знайшли 6 мільйонів доларів у різній валюті, Печерський суд Києва виніс рішення про її арешт з альтернативою застави у розмірі 500 мільйонів гривень. Юридична фірма GOLAW, яка представляє інтереси Т. Крупи, зокрема й адвокатка Анжеліка Моісєєва, заявляє, що сума застави у 500 мільйонів гривень є безпрецедентною та перевищує будь-які розумні межі, тому подаватимуть апеляцію. Чи буде Тетяна Крупа вносити заставу – відповісти підозрювана відмовилася. А ось її син, керівник Головного управління Пенсійного фонду в Хмельницькій області, написав заяву про звільнення з роботи. Як кажуть, розворушили кубло…

Світлана ШАНДЕБУРА