Цього разу на позачергову 31 сесію обласної ради зібрались не лише депутати в залі, але й громадські активісти на балконі і навіть перевізники з усієї області, котрі зустрічали усіх гаслами при вході до облдержадміністрації, вимагаючи монетизації пільг за проїзд. По-простому — дайте гроші людині, нехай сама ними користується…

«Транспорт перевантажений, але більшість пасажирів — пільговики. А заправити машину треба, а на запчастини, а водію заплатити? А що вже казати про податки? — розповідає механік автопарку Ярослав Папрацький. — От, кажуть, транспорт у нас застарілий. А за що новий купувати? Якщо така політика буде й надалі, то техніку, котра, ще є, доб’ють і все зупиниться. Тому ми й зібралися, щоб сказати: або нехай держава платить за пільговиків, або відміняє пільги. Нехай дають людям гроші на проїзд і щоб вони самі платили, як це робиться у всіх цивілізованих країнах».

З перевізниками ще до початку сесії зустрівся заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гижко. Він, зокрема, визнав: «Справді, транспортний парк, що здійснює перевезення всіх пасажирів області, зношений на 80%. Зараз на пільгове перевезення на весь рік передбачено лише 12 млн грн. За 3 місяці вже використано близько 3 млн. Звичайно, після монетизації пільгового проїзду ця сума буде в рази більшою, і це ті кошти, які можна  використати для ремонту, оновлення автопарку та виплати заробітної плати. На рівні обласної державної адміністрації створено робочу групу, яка вивчала фінансову складову цієї реформи та зробила певні розрахунки, будемо домовлятися».

Тим часом депутати обласної ради мали розглянути на порядку денному тільки три питання. Однак, утверджуючи порядок денний, почали просовувати більшість із 73-х, які не розглянули на попередній через брак депутатів, як не дивно, владної коаліції.

Скоріше за все, розбіглись через «червоно-чорний прапор»…

Сесійний день, як відомо, розпочався зі скандалу. За пропозицією депутата від «Батьківщини» Владислава Роя першим погодилися заслухати питання про негідну поведінку свого колеги, депутата від «Опозиційного блоку», на минулій сесії. Голоси «за» 28 депутатів застали керівництво облради зненацька. Тому «підтягли важку артилерію» від Опоблоку. Після того як до трибуни поперли Сергій Чорноокий, інші опоблоківці і перед трибуною зчинилася гаряча словесна суперечка, з місць піднялись «Батьківщина»,   УКРОП, інші небайдужі депутати.. Не давши депутатам дійти до місць,   А. Олійник розпочав голосування… «Батьківщина», УКРОП та «свободівці»» на знак протесту залишили сесійну залу.

Та все ж депутати обласної ради знайшли 44 голоси, в тому числі «опозиційних», «Самопомочі», щоб продовжити роботу сесії. Досить швидко впоралися з кадровими питаннями, вирішили ще кілька. Але «спіткнулися» депутати на резонансному питанні про виділення 10 гектарів землі Ткачукам. Воно було перенесене із минулої. «Самопоміч» відмовилась за це голосувати. На що отримала на свою адресу саркастичне зауваження від Сергія Ткачука, що, мовляв, так наполегливо просились в області в коаліцію, саме завдяки чому посаду заступника голови отримав Ігор Хміль, інші самопомічівці, а тепер раптом принциповими стали?

Лише тоді сесійну залу покинули депутати і від фракції «Самопоміч», раптом згадавши, що й вони — опозиція. Таким чином, в обласній раді утворилася кризова ситуація. Бо коли «Батьківщина», УКРОП, «Свобода», «Самопоміч» захочуть, наприклад, ініціювати відставку А. Олійника чи бойкот сесій, то вони досягнуть свого, адже всі знають про два табори впливу в самій БПП — людей Порошенка та Гройсмана, які, скоріше за все, цю ініціативу підтримають.

А те, що тепер публічно в Олійника утворився міцний союз із Опоблоком — вже факт очевидний. Як і у радикалів та аграріїв, але не у всіх…