Заступник директора департаменту освіти і науки Вінницької обладміністрації Володимир Буняк, директори департаментів охорони здоров’я ОДА – Людмила Грабович, соціальної та молодіжної політики – Наталя Заболотна разом із головою ОДА Валерієм Коровієм і його заступниками популярно пояснювали керівникам області, районів, депутатам та ЗМІ на розширеній нараді, в чому суть цих реформ і що вони дадуть людям.

Всім, хто більше 60 днів впродовж року пробув за кордоном, субсидії анулюються, власникам будинків більше 200 кв. м, квартир 120 кв. м – також. Безробітні мають заплатити єдиний соцвнесок 2457 грн. за три місяці, в іншому разі також субсидію не отримають. Кому ще буде відмовлено у субсидії і хто має на неї негайно подавати повторно документи, а хто ні – читайте далі.

– Лише за 1 місяць, почувши про субсидію на телятко, яку виділяє Кабмін, додатково селяни Вінницької області зареєстрували 17000 корів, – наголосив Валерій Коровій. — Місцеві ради мають вирішити на власний розсуд, чи буде у них монетизація, чи працюватимуть за старою схемою. Щомісяця всі пільговики отримуватимуть доплату 96 грн.
90 коп. у розрахунку за 30 поїздок у місяць. 3 категорії – 116, 28. Інваліди першої групи — 193 грн. 80 коп. Погодьтесь, доплата 2325 грн. на рік суттєвіша для більшості нерухомих людей, аніж невикористана пільга. Ось це і називається монетизація пільг! – зазначив голова Вінницької облдержадміністрації.

Школа для знань учня, а не її функціонерів, що чіпляються за стіни

– Реформа школи стартувала. Вона вимагає нових стандартів. Розпочинається вона із створення опорних шкіл та перших класів. Зараз в області є 13 опорних шкіл. До кінця року планується 20.

Голова облдержадміністрації В. Коровій наголосив: розвійте міф про скорочення. Для цього навів приклад Оратівської опорної школи, яка має 4 філії. Школи, які є восьмирічками і мають достатньо учнів, не скорочуються, а стають філіями, решта – початковими.

– Наголошую! Лише опорні школи із наступного року отримуватимуть фінансування!

Кошти надходитимуть такими потоками – обласна рада, районна рада, міста обласного значення, об’єднана громада! Все! Це ще один вагомий стимул для створення територіальних громад. Базовий елемент освіти від сьогодні – ЗНАННЯ ДИТИНИ.

Зараз в області є 1097 перших класів. З першого вересня кожен із них має бути поділений на 8 зон. Має бути зона природи, де першачки зможуть навіть пшеницю вирощувати чи доглядати за тваринкою, зона відпочинку із килимком для ігор, як у дитсадку, зона вчителя, повністю ком’ютеризована та оснащена необхідними приладами та посібниками, інші. Для викладання в таких класах перекваліфіковано 1163 вчителі початкових класів. Без ліцензії не працюватиме жоден клас та заклад.

Вже виділено в область 17 млн грн. для підготовки таких класів та створення опорних шкіл. Для підручників дітям 1-го класу виділено 18 млн грн. по Україні.

– Запам’ятайте, у нас другого шляху немає. Бо реформа передбачає зробити центральною фігурою учня, заради надання ефективних знань якому рухається все. А не навпаки – все заради збереження неефективних, малокомплектних закладів, де вчитель викладав по чотири предмети.

Приклад – Оратівська опорна школа. За підсумками ЗНО, вона стала другою в області за успіш­ністю випускників. А, скажімо, Шаргород – 18-им, – наголосив Валерій Коровій.

Зарплата сімейного лікаря від 14 тисяч і вище, а фахівця третинної ланки — 4 000. Чому?

Ті заклади охорони здоров’я первинного рівня, які до 1 липня реорганізовані у комунальні некомерційні підприємства і уклали угоду з Національною службою охорони здоров’я, почнуть працювати у режимі договірних відносин з цією службою. Вона здійснюватиме їхнє фінансування. Решта медичних закладів, які ще не встигли реорганізуватися, мають можливість підготуватися до підписання таких договорів впродовж 2018 року. В цей час вони фінансуватимуться за рахунок медичних субвенцій.

– Всі пацієнти мають перейти на обслуговування до сімейних лікарів, які працюють на первинній ланці і підписати з ними декларації. На кожного такого пацієнта у 2018 році з НСЗ заплановано виділити по 370 грн. Ті пацієнти, які не встигли підписати договір зі своїми лікарями, продовжуватимуть обслуговуватися в лікарнях за старим принципом, — зазначила Людмила Грабович. — Дійсно, зарплата сімейного лікаря, який працюватиме на первинній ланці, становитиме від 14 тисяч гривень і вище. Зарплата ж фахівця третинної ланки поки що тільки чотири тисячі гривень. Проте медики мають право вибору, на якому рівні їм працювати. Лікарі можуть перепрофілюватися. У Вінницькому національному медичному університеті діють спеціальні курси. Впродовж 6 мі­сяців лікар може пройти навчання і перекваліфікуватися. Вартість таких курсів 4000 грн.

– У Вінниці медзаклади первинки уже повністю мають необхідне медичне обладнання, яке відповідає вимогам медреформи. В районах ситуація різна. Не вистачає оснащення у Липовецькому, Ямпільському та Шаргородському районах.  Нині найкраще підготувався Томашпільський район. Решта –  активно працюють над цим, — зазначив голова Він­ницької ОДА Валерій Коровій.

– Ми прискіпливо ставимося до цього процесу. Перевірятимемо кожний крок, адже це здоров’я наших жителів. До речі, громади теж можуть дофінансовувати свої медзаклади із місцевих бюджетів. Все залежить від їхніх керівників та депутатського корпусу. Ось тут вони зможуть показати, як дбають про свою громаду, своїх виборців.

Директор департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович  зазначила, що нині в багатьох ра­йонах не вистачає фінансування для медзакладів.  Страждають Вінницький, Козятинський та Хміль­ницький райони.

– Бо, наприклад, не зрозуміло, чому в районних лікарнях (значно менших) є по 5 бухгалтерів, тоді як у Пироговській обласній їх всього 10, — зазначає Людмила Грабович. – У багатьох лікарнях райцентрів є перебір молодшого медичного персоналу. Тому потрібно проводити розумну оптимізацію та залучати місцеві громади до співфінансування.

Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій запевнив, що кошти на медичну галузь є. За наказом очіль­ника Кабміну В. Гройсмана, для Вінницької області буде додатково виділено 238 млн. грн. на втілення медичної реформи. В області також є додатковий ресурс.

– Нам потрібно зосередитися на плідній роботі, — зауважив голова Вінницької ОДА Валерій Коровій, — Цим повинні перейматися усі: ми,  голови сільських, селишних рад та ОТГ. Це здоров’я та рівень життя нашої нації. На рахунках бюджетів сільських та селищних рад є достатньо нерозподілених коштів, і ця сума вдвічі перевищує минулорічну.

– Ось, наприклад, у Чечельницькому районі встає сільський голова і заявляє, що йому потрібно повернути 4000 грн., бо він зробив освітлення. А коли дивимось на рахунок цієї селищної ради – там 300000 залишку. А ці гроші могли б піти на ремонти, інші цілі. Невже в селі таке благоденство, що їх немає куди вкласти? – запитав голова ОДА.

Як знаєте, в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун інкогніто їздить Україною і перевіряє, наскільки медзаклади готові до реформи. Днями вона відвідала Вінницю і залишилась задоволеною. А ви знаєте її вимогливість. Так що є з кого брати приклад, – повідомив Валерій Коровій.

Скільки на руки отримуватимуть пільговики за проїзд?

Монетизація пільг, що популярно означає: не виділяти кошти тим, хто перевозить пільговика, а безпосередньо йому самому як доплату на руки.

У Вінницькій області на сьогодні нараховується 152736 жителів, які мають право на пільговий проїзд. Монетизація дає можливість усім пільговикам (їздять чи не їздять) отримувати компенсацію.

За словами Валерія Коровія та голови департаменту соцполітики Наталії Заболотної, постановою Кабміну було вирахувано суму вартості – 30 безкоштовних поїздок для пільговика. За основу бралась сума 3 грн. 23 коп. Отож на місяць всі пільговики, за винятком учасників бойових дій, дітей із багатодітних родин, старше 5 років, та інвалідів війни, отримають додаткову доплату до пенсії 96 грн. 90 коп. На рік – 1008 грн.
90 коп.

Перераховані три категорії – ще вищу – 116, 28 грн. у місяць. У рік – 1396 грн. 36 коп.

Особлива увага – інвалідам першої групи, вони отримають щомісячно 193 грн. 80 коп. На рік — 2325 грн. 60 коп.

Отож, тепер всі сплачуватимуть за власний проїзд, і вже не буде напруг щодо цього в громадському транспорті та маршрутках.

– І тут є нестача коштів, тому програми дофінансовуватимуть місцеві бюджети. Саме вони можуть як доповнювати обов’язкові до виплат категорії пільговиків додатковими групами, так і збільшувати їм доплати.

Увага! Цю доплату пільговики мають отримати там, де вони стоять на обліку.

Заробітчани вже не отримуватимуть субсидій, а безробітні мають сплачувати соцвнесок

– Кабміном розроблена і нова програма видачі житлових субсидій. В основу її закладена більш адресна підтримка та принцип справедливсті, — наголосив голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

До цього часу у Вінницькій області субсидіями скористались 365000 домогосподарств, тобто 63 відсотки. На це пішло 3,5 млн грн.

Однак в області, як і країні, були виявлені резонансні порушення. Так, у 47 виявлених випадках жителі області брали субсидію, а тим часом купували речі вартістю більше
50000 грн. і навіть автомобілі вартістю більше півмільйона грн. Що вже казати про велику кількість безробітних, які їздять на заробітки, отримують там чималі кошти, а тут отримують субсидію, — наголосила Наталя Заболотна.

Тому нова програма унеможливить закладену не­рівність між громадянами України, і тепер ПОВТОРНО мають надати нові декларації орендарі житла та інші групи населення. Безробітні мають сплатити єдиний соцвнесок за три місяці на загальну суму не менше 2457 грн.

Особи, які пробули за кордоном більше 60 днів протягом року, не матимуть права на отримання субсидії. Як і власники будинків біль­ше 200 кв. м та квартир більше 120 кв. м. Залишаються і стимули для тих, хто зекономив надані субсидією кошти. На 100 кубів газу передбачено 695, 79 грн. Інші зміни — про все кожен може дізнатись, зайшовши на сайт Він­ницької обл­держад­мі­ністрації.

– Ось за такими нововведеннями, розробленими Кабінетом мі­ністрів на чолі із Володимиром Гройсманом, ми розпочнемо жити вже зараз. Тому потрібно це все донести до населення, роз’яснити, щоб не було перекручування фак­тів, – наголосив Валерій Коровій.

Керівники області запевнили, що, на їхнє переконання, ці зміни визріли, вони актуальні і тому всі реформи негайно потрібно втілювати в життя.

Фото Сергія Хіміча
Тетяна Квасюк