У Тростянці на Вінниччині по вул. Соборній, поблизу ХПП ДПзП “Сантрейд”, працівники селищної комунальної установи з благоустрою виявили у пеньках гнізда шершнів. Про небезпечних комах, укуси яких можуть бути навіть смертельними, повідомили рятувальників.

Особовий склад ДПРЧ-29 ГУ ДСНС України у Вінницькій області за підтримки місцевих комунальників знешкодив місця гніздування шершнів. Однак рятувальники попереджають про можливу небезпеку і звертаються до всіх жителів та приїжджих, хто проходить по вул. Соборній, бути обережними, адже шершні ще певний час будуть повертатися до місць колишнього гніздування. Навіть якщо біля гнізда було убито комаху, то вона може вивільняти феромони, які здатні призвести до атаки інших шершнів. Агресію комах можуть викликати навіть одяг та взуття, які торкалися до цих феромонів. Недарма цих комах називають безжалісними вбивцями.

– Якщо ненароком потурбували гніздо шершнів у дуплі старого дерева, наприклад, випадково копнули його ногою, то комахи, які там жили, вилітають, роблять коло, визначають “ворога” і здатні переслідувати людину декілька метрів, – пояснюють рятувальники. – Шершні з розгону жалять жертву. Якщо вдаряють у щелепу, то людина може навіть втратити рівновагу і впасти.

Після укусу в людини починається інтоксикація всього організму. Настають сильні головні болі, запаморочення, нудота, блювота, різке підвищення температури, лихоманка, озноб, судоми. В деяких випадках буває зупинка серця. Найважче напад шершнів переносять малі діти. Якщо вчасно не надати першу медичну допомогу, то може настати смерть потерпілого.

Тому рятувальники звертаються до людей бути обачними в усіх населених пунктах та на природі. Особливо слід бути обережними у сезон дозрівання плодів. Комахи люблять оселятися всередині груш, яблук, і якщо їх потурбувати, то стають небезпечними.