Тоді вінницьких митників та податківців підозрювали у службових зловживаннях, пов’язаних з експортом волоських горіхів. Ціна оборудок сягала десятків мільйонів гривень. Була викрита ціла низка фіктивних фірм, відкритих на підставних осіб. Резонанс — шалений! Втім, невдовзі все затихло, жоден з фігурантів справи так і не опинився за гратами.

Натомість на Вінниччині, у Могилів-Подільському районі у наступному році ТОВ «Український волоський горіх» планує розпочати будівництво заводу з переробки волоського горіха. Бо, як не крути, а бізнес цей досить прибутковий. Ядра горіхів використовуються у кондитерській промисловості. Що стосується горіхової шкаралупи, то з неї зроблять абразивний матеріал, який додається до фарби. Фірма планує поставляти оброблені горіхи як на внутрішній ринок, так і на експорт. І для цього, як вже повідомляв голова облдержадміністрації Валерій Коровій, інвестор вже освоїв 227 млн грн, а протягом двох років збільшить розмір інвестицій удвічі. На території Яришівської та Кремінської сільських рад Вінницької області на площі 710 га у 2015 році вже висаджені саджанці волоського горіха іноземної селекції. Площі горіхових садів поступово збільшать до 970 гектарів. Перша з трьох черга заводу буде зводитися у Лядовій.

За інформацією Міністерства аграрної політики і продовольства України у 2017 році урожай горіхів в Україні сягнув 108,6 тисяч тонн. Середня врожайність культури — 8,1 тисяча з гектара, а площі горіхових плантацій склали 13,5 тисячі гектарів.

Для горіхівництва, яке вважається чи не найрентабельнішим у сільському господарстві, придатні лише 7 % материкових площ земної кулі – майже вся територія нашої держави в цих відсотках. За останній період Україна з п‘ятого місця у світі з валового збору горіхів перейшла на третє, сьогодні тільки Китай та США попереду. А що стосується експорту горіхів до Європи, то ми – на першому місці.