Одна з причин зневоднення — це те, що фермери, орендарі, власники городів намагаються розорати буквально кожен метр родючої подільської землі, порушуючи захисні прибережні смуги та інші екологічні обмеження. Десятиліттями не чистяться ставки, замулюються джерела…

Багато листів на цю тему приходять у редакцію. Ось лише один з них: «Вже не перший раз до Валерія Груньківського, сільського голови с. Мазурівка Чернівецького району, звертаються мешканці з вул. Сонячна із скаргами на відсутність води у водогоні, однак скарги просто ігнорують і ніхто ніяких заходів не вживає.

Прийшло літо… Протягом де­кількох років криниці пересихають (залишається лише намул, а минулого року взагалі завелися черв’яки), у водогоні вода відсутня. А для того щоб напитися або зварити їсти, люди змушені завозити воду, хто звідки може. Для господарських потреб та для худоби  вже й годі говорити! Раніше на наші скарги обіцяли, що як поставимо лічильники, то буде вода. Всі, кому вода потрібна, придбали і встановили лічильники та сплатили за воду, однак воду так і не пустили.

Недавно здійснювалися роботи із ремонту центрального водопостачання в Мазурівці, замінювалися труби та проводилася вода на сусідні вулиці. Однак наші прохання проігнорували і просто оминули нашу вулицю.

Мешканці с. Мазурівки, вул. Сонячна»

Цю інформацію редакція перевірила.

– Вода у водогоні є. І не тільки по вул. Сонячній, а по всьому селу! Зайдіть у кожну хату — всюди із кранів тече вода! Можливо, напор слабуватий, але свердловину почистили ще кілька місяців тому, — заперечив Валерій Груньківський, голова Мазурівської сіль­ради.

– Чи є вода в криницях у людей?

– Поки що є. А влітку, буває, пересихає! — чесно відповів сіль­сь­кий голова.

Про проблеми з оплатою за воду розповіла Яна Мельник, жителька села Рудницького Піщанського району:

– Недавно через прорив труби мені накачало 82 куби, і мене змушують платити півтори тисячі гривень, по 18 грн. за куб. Але хіба я винна, що трубу прорвало? А водокат — той, хто накачує воду у водонапірну башту, — погрожує взагалі воду відключити. Я не використовую того ліміту, що мені дають по субсидії, то чому я повинна переплачувати за перевитрати води, що стались не з моєї вини? — обурюється Яна Мельник.

Яна Мельник сама виховує двох дітей, одна дитина — інвалід. Нині жінка просить допомоги у місцевих органів влади.