На Київщині вже тепло, як 100 років тому було на Одещині, а одесити вже «наполовину в Туреччині». Що стосується Вінниччини, то цього року вона із зими відразу перескочила у літо, весни майже не було. У травні-2018 зацвіла липа, колоситься пшениця — такого вінничани ще не бачили!

– Так, температура росте, а опади зменшуються. Втім, стан зернових посівів переважно задовільний у тих господарів, хто встиг посіяти вчасно. А городні культури треба поливати, як звичайно, — заспокоїв Юрій Власов, директор Вінницького гідрометеоцентру. — Через викиди і парниковий ефект Земля розігрілася більше, ніж на градус – і планету почало лихоманити! Стихійних явищ стає все більше. Українські міста Дніпро, Харків, Полтава, Кропивницький переживали літній град і сніг, небачені смерчі. Якщо раніше йшли невеликі дощі протягом тривалого часу, то тепер посуха нерідко змінюється потужною руйнівною зливою, котра стає лихом. Наш помірний клімат швидко перетворюється на суміш пустелі і тропіків. На жаль, прогнози науковців невтішні — через кілька десятків років південь України перетвориться у напівпустелю, а на решті нашої території сформується степ!

– А ліси, що з ними буде?

– Природне оновлення лісу загальмується. Лісові пожежі виникатимуть через посуху. А ще зміни у землекористуванні приведуть до вирубування лісів.

За останні чверть сторіччя клімат України змінився настільки, що за порадами українські фермери зачасту звертаються до Ізраїлю і США, де вода — найбільший дефіцит. І запроваджують вирощування нових культур, більш підходящих для тепла, таких, як дині, кавуни, сорго (просо), нут, чечевиця, соя… Україна активно переходить на зрошувальне землеробство. І вже нікого не дивує два урожаї картоплі за рік — перший у червні, другий у жовтні.