– Ми дуже хотіли мати свою церкву, бо важко стареньким добиратися у сусіднє Журавне на богослужіння, – ділиться Надія Дубина. – Минулої весни свої мрії розповіли підприємцю із Вінниці Олександру Бордяковському, звідси родом його батьки. Планами поділилися із киянином Петром Онофрійчуком, у якого тут проживає мама. І ці сім’ї стали провідними спонсорами будівництва церкви. Трудитися приходили всі мешканці села, разом з нашим 24-річним головою Анатолієм Чернявським.

Відтак вперше, 2 червня 2018 року, за всю кількасотлітню історію села тут дзвонили у дзвони й відбулася служба Божа, яку очолив митрополит Вінницький і Барський Симеон. Майже тисяча парафіян, місцевих та з довколишніх сіл, були свідками освячення церкви.

– З відкриттям храму ви отримали часточку неба на землі, — сказав владика Симеон у пастирській проповіді. — Гарна церква — це добре. Але дуже важливо, щоб парафіяни приходили на молитву, бо тут сказане з усіма одне «Господи помилуй» важливіше, аніж вдома 1000 поклонів. Сьогодні у світі скрізь чули Євангеліє, але відбувається глобалізація, й люди кажуть, що не мають часу на церкву, хоча годинами сидять перед телевізорами і в Інтернеті. Але храм треба любити як самих себе. Будьмо з Богом — і Він буде з нами.

Будівничі храму отримали нагороди за заслуги перед УПЦ: медалей святого рівноапостольного князя Володимира удостоєні Петро Онофрійчук та Олександр Бордяковський; орденів преподобної Анастасії Київської — Олена Онофрійчук та Жанна Бордяковська. Грамотами Вінницької єпархії нагороджені: одесит Федір Дацик, якому цього дня виповнилося 60 років, Надія Дубина, настоятель храму о. Віталій. А вся громада, котра щодня трудилася на будівництві церкви, матиме дім науки, віри, надії та любові.