Великий резонанс серед наших читачів викликала публікація «Під дулом пістолета у мене забирали КамАЗ і «зізнання», – стверджує Володимир Степанюк».

До редакції газети звернувся активіст громадського формування «Право і порядок» турбівчанин Олег Габрієль, аби висловити свою точку зору на дану подію. За його словами, несанкціонований видобуток піску у тих місцях відбувається насправді роками… І якщо копання ручне, то масштаби промислові!

– Із фермеркою Надією Оркушою — власницею полів — я не знайомий і не захищаю її інтереси. Я захищаю інтереси громади й елементарні екологічні норми. Бо якщо таке триватиме далі, то наслідки непоправні будуть, адже одне із найбільших багатств нашої країни — надра та земля. Саме вони наш єдиний шанс вижити у майбутньому. Та й дуже дивно, що депутати, які мали б бути на боці людей, чомусь їх обкрадають. Та найбільш цинічно те, що в цей момент громада займається волонтерством для наших воїнів, а хтось шкодить довкіллю та купує розкішні іномарки, — каже Олег Станіславович. — Почну з того, що Володимир Степанюк — депутат Турбівської селищної ради із 2015 року. Але він займався видобутком піску ще раніше, на що в нас є докази. Ми цього чоловіка ловимо «на гарячому» із 2014 року. Схема така: як тільки Володимир заїжджає на поле, до вантажівки біжать 4-5 чоловіків. Буквально за 15 хвилин машина повна. За день близько шести ходок і 24 тисячі гривень заробітку. За місяць із стихійного кар’єру зникає 3000 кубів піску. І відбувається це цілодобово та круглий рік.

Зокрема 24 листопада 2014 року побачили Володимира на стихійній копальні із завантаженою вантажівкою. Застосувати силу не могли, бо це протизаконно. Запросили на місце екологічну інспекцію, але ті не захотіли їхати. То ми викликали на місце правоохоронців, і все це зафіксовано на відео. Ще на той час у Турбові був пост ДАІ, де й перепинили цього чоловіка. А ми ззаду їхали за ним. Все це зафіксовано на фото та відео. Поліцейські після зупинки забрали у Володимира права й взяли справу до розгляду. Потім ми отримали відповідь від правоохоронців, зміст якої полягає в тому, що складу злочину немає. Така позиція поліції змушує нас трактувати дану ситуацію як покривання винуватців. Скоріш за все, вони «в долі». Крім того, ми живемо в одному селі і добре знаємо, хто кому платить і на які потреби возить пісок. Зокрема крадений матеріал возили колишньому голові, на садочки….

Олег Габрієль додає: ловили на стихійному кар’єрі його й інші депутати.

– Чоловік божився, що більше не буде. Його відпустили. Але він знову брався за старе. Тікав, його догоняли. Після того ховався на приватній території, де дістати його не було можливо. І коли вже почались такі небезпечні погоні, я своїм хлопцям сказав — досить. Бо рано чи пізно вони можуть завершитись трагедією. Тому я став схиляти активістів переводити в юридичну площину і добиватись справедливості правовим способом. Та, на жаль, успіху немає поки що. У нас державна монополія на слідство — його може вести тільки поліція. А вона бездіє.

Вікторія Снігур