Створена вінничанами фірма надавала послуги підприємствам реального сектору економіки Вінницької, Чернівецької, Житомирської, Черкаської, Київської областей та самої столиці з ухилення від сплати податків.

Для цього знадобилося небагато: учасники «конвертаційного центру» створили, зареєстрували та проводили фінансово-господарську діяльність близько двох десятків фіктивних підприємств. Для виведення коштів у тіньовий обіг використовувалися рахунки цих підприємств, звідки невдовзі знімалися готівкою на підставі грошових чеків із завідомо неправдивими відомостями про мету витрат. Загалом обсяг проконвертованих коштів склав близько 130 млн грн.

Ще наприкінці минулого року для того, щоб ліквідувати «конвертаційний центр», правоохоронці одночасно провели 12 обшуків за місцями проживання його організаторів, співорганізаторів та учасників, у місцях здійснення незаконної діяльності, транспортних засобах. Як результат — вилучені документи бухгалтерського та податкового обліку, засоби зв’язку, оргтехніка, на якій виготовлялися документи бухгалтерського та податкового обліку, чорнові записи та печатки, які використовувались для здійснення незаконної діяльності.

Для відшкодування завданих збитків прокуратурою заявлено цивільний позов на суму 31,2 мільйона гривень. Невдовзі усім учасникам «конвертаційного центру» оголосили про підозру у вчиненні цілого ряду злочинів: у тому числі в умисному ухиленні від сплати податків, легалізації (відмиванні) прибутків, одержаних злочинним шляхом, фіктивному підприємництві.

Розслідування тривало кілька місяців і нещодавно було завершене та разом з обвинувальним актом направлене на розгляд суду.

Ілона ВАЛЬТЕР