В Козятині на Вінниччині місцеві мешканці та активісти піднялися на захист дерев у центральному парку. Тут вже під вирубку пронумерувані білою фарбою 32 крони зі 100. Чому вибракували третину дерев у промисловому містечку, вчепивши “клеймо”, що вони старі. Жителі з цим не погоджуються, і називають ці зелені насадження у розквіті сил, які дарують мешканцям залізничного поселення прохолоду, красу та свіже повітря. На думку козятинчан, логіка влади проста: ніби то хочуть вивільнити територію центрального парку під бізнес. Хоча тут і без того чого тільки немає. Люди перераховують на пальяцях:

-Надувна гірка є, тир – є, лабіринт, батут. Ще перед літом привезли якогось надувного дракона із сідницею слона,- розповідають мешканці.- Мабуть, комусь стало тіснувато з територією, бо там справді людно, багато молоді, дітей, а тому є попит на морозиво, каву та інші смаколики і можна заробити. У нашому місті тільки й уміють спилювати дерева, а не озеленюють промисловий Козятин.

Вже майже два тижні жителі оглядають дерева у рідному парку і самотужки оцінюють вибракувані: варто їх спилювати чи ні? З позначених нарахували тільки декілька, які вже справді віджили своє, а інші – міцні та розкішні.

Жителі не здаються й оголосили акцію “за” врятування зеленого парку. Від міської влади завимагали документи по яких вибракували конкретні дерева.

Начальник управління ЖКГ та заступник міського голови Євгеній Малащук повідомив громадськості, що влада діяла за зверненням представників депутатського корпусу й була створена комісія з вирубки вказаних дерев у парку. Головний комунальник Козятина завірив людей, що дерева у парку не будуть зрізати до тих пір, доки не закуплять нові саджанці, які посадять на місці спиляних.

– Під вирубку промаркував дерева фахівець – вінницький лісопатолог із лісового господарства, провівши обстеження, – каже Євгеній Малащук. – Ми не можемо нехтувати безпекою жителів, зокрема мамів із візочками, які відпочивають у парку з дітьми. Вибрані дерева, з висновків фахівців, у такому стані, що можуть впасти. Однак розпочату нашу роботу зіпсовано: хтось замалював фарбою нумерацію крон. Це неправда, що територія парку в такий спосіб вивільняється під чийсь бізнес – тут буде паркова зона і будуть нові насадження. Ми постійно займаємося благоустроєм міста. Торік висадили 60 молодих каштанів на кількох вулицях, з ранньої весни до пізньої осені квітують клумби. До кінця року плануємо закупити і висадити приблизно 80 дворічних дерев, які можна висаджувати навіть восени.