Батьки пережили тоді справжній шок, адже відправили до школи здорових синів та доньок, а надвечір отримали повідомлення, що їх слід шукати в обласній лікарні. До скарг на запаморочення голови і різкий біль у животі додалися ще нарікання на те, що очі ніби піском засипало. Непросто було й лікарям.

З одного боку — справді нетипова реакція на введення туберкуліну: ніколи раніше таких ситуацій не траплялося, невідомо, як і чим рятувати цих дітей. А з іншого — тиск із боку начальства. У кулуарах лікарі скаржилися, що їх буквально примушували по кілька разів переписувати медичні картки підлітків, заносити туди лише «правильні» висновки. І така ситуація була в багатьох областях України.

На жаль, з летальними випадками. Згодом Мінздоров’я вирішило призупинити проведення туберкулінодіагностики. Хвиля обурень батьків призвела до відмов від щеплень десятків тисяч. Натомість чиновники відмовлялися визнавати вину за неналежне зберігання препаратів у закладах або прострочений термін використання препаратів.

Коли ж потерпілих школярів з Мізяківських Хуторів виписали з лікарні, їхні батьки звернулись до суду. Проте справа тягнеться вже цілих вісім років і дійшла до Верховного Суду. В касаційній скарзі жителі Мізяківських Хуторів просили анулювати попередні судові рішення й ухвалити нове, яким задовольнити позовні вимоги. Натомість Верховний Суд скасував ухвалу апеляційної інстанції й направив справу на новий судовий розгляд до Апеляційного суду Вінницької області.

Перше засідання мало відбутись 30 травня. Проте із 14 позивачів на нього ніхто не прийшов. Хоча кожен із них вимагає моральної та матеріальної компенсації — майже по мільйону! Зі сторін по справі з’явилася лише представниця районної лікарні. В результаті судове засідання відклали, а суддя Марія Матківська заявила самовідвід. Таке рішення прокоментувала так:

– Я перебуваю в дружніх стосунках з деякими позивачами. Ми – однокласники. А це може викликати обґрунтовані сумніви щодо моєї неупередженості.

Відтак колегія під головуванням Володимира Медяного самовідвід задовольнила. Справу ж направили на повторний автоматизований розподіл для заміни на іншого суддю. У наступному засіданні в режимі відеоконференцзв’язку служителі Феміди заслухають і представника МОЗ. Втім, як кажуть досвідчені юристи, справа буде тягнутись і далі. Бо досі не доведено вплив проби Манту на здоров’я дітей…

Віталіна Володимирова