Вундеркінд із Липовця Максим Бевза завдяки своїм знанням зайшов так далеко, що за нього змагаються найкращі ІТ-компанії світу — Google, Facebook і NASA. Але після практики за океаном програміст вирішив повернутися до рідної України та працювати на її благо.

Новий офіс Максима в Києві виглядає фантастично: від панорами за вікном – голова обертом. Тож тепер він підтримує найпопулярніший у світі сервіс з перевірки англійського правопису. Фірма заснована українцями, а умови роботи й оплата праці не гірші заокеанських. Для батьків він гордість, для свого містечка – легенда. Його шкільні успіхи не перевершив тут ніхто.

– Максим і справді особистість неординарна, дуже цікавий співрозмовник, начитаний та допитливий. Я в нього викладав фізику у 9-11 класах. То на уроках він мені ставив такі запитання, що треба було залучати додаткову літературу, аби дати відповідь. Брав участь у районних та республіканських олімпіадах із комп’ютерних технологій, на яких посідав призові місця. Для хлопця фізика була одним із улюблених предметів. Саме із нього та математики він набрав 200 балів ЗНО. А з української мови та літератури, якщо не помиляюсь, 196,7 бала. Школу Максим закінчив у 2011 році. Вступив до престижного освітнього закладу — Київського національного університету ім. Тараса Шевченка та отримав фах програміста.

Був наш земляк на навчанні та стажуванні у Силіконовій долині та Канаді. Своїми знаннями він вразив провідні світові компанії, які пропонували йому роботу та високу зарплату. Нині у столиці він займається програмою перевірки граматики з іноземної мови. Нещодавно у школі нашим дітям її презентував.

Суть полягає в тому, що діти набирали на комп’ютері речення іноземною мовою, і після того, як підключали програму, вона знаходила помилки, відразу вказувала на них і виправляла. Знаєте, згадую одну історію, пов’язану із Максимом. Свого часу в нашій школі навчався нинішній професор Львівського інституту прикладної математики Володимир Щедрик. І він запровадив премію свого імені для талановитих дітей із Липовця. Я запропонував Максиму подумати і теж щось аналогічне зробити. Втім, мій учень мені відповів: «Я ще не доріс до такого рівня», — розповідає директор Липовецької школи №2 Дмитро Черепашук. — Дійсно, мудрий, скромний та ерудований хлопець.

Коли Максим приїжджає до Липовця, намагається завжди відвідати школу. А ми, в свою чергу, пишаємось випускником та його вчинком. Адже нині тільки й мови про те, що молодь їде з України, а Максим залишився і працює на її благо. Впевнений, що у нього велике майбутнє, адже у нього є головне — мета та бажання йти вперед!

Додамо, що батько Максима Бевзи за фахом — вчитель фізики та інформатики. Працює комп’ютерником у податковій інспекції. Мама — в управлінні соціального захисту. У родини є ще молодший син Андрій, який перейшов до шостого класу. Окрім успіхів у навчанні, хлопчик складає кубик Рубіка із шаленою швидкістю. Батьки ерудитів з Липовця впевнені: розумна дитина починається із розвиваючих ігор, адже саме тоді вони вчаться приймати самостійні рішення.

Вікторія Снігур