Проект відомого українського архітектора Олексія Семирога – Орлика передбачає збереження у первісному вигляді будинку Миколи Леонтовича у селі Шершнях Тиврівського району на Вінниччині, де пройшли дитячі роки всесвітньовідомого композитора, автора “Щедрика”. Для цього архітектор використає легкі будівельні матеріали та скло, які будуть захищати від дощу, морозу та вітрів понад 200-річне приміщення.

Збереженням будинку у селі Шершнях опікується Фонд гуманітарного розвитку України. Саме він оголосив та провів конкурс на реновацію споруди, яка рішенням Вінницької облради від 1997 року взята на облік як пам’ятка архітектури. Переможцем конкурсу визнаний архітектор Олексій Семирог- Орлик. Поданий ним проект конкурсна комісія вважає найкращим з точки зору збереження пам’яті Миколи Леонтовича та примноження культурної значимості спадку композитора для майбутнього. Згідно проекту буде підсилений тільки фундамент та замінена підлога й злегка очистять стіни. Все решта залишиться в автентичному вигляді.

На подвір’ї будинку Леонтовича архітектор пропонує збудувати літній музичний театр під відкритим небом OpenAirLeontovych Heart на 350 глядачів та школу-студію з музичними й мистецькими класами, де зможуть навчатися місцеві діти.

– Українське суспільство лише починає боротьбу за право на власну історію,- підкреслила голова Фонду Наталія Заболотна. – Я щиро хочу подякувати команді Фонду гуманітарного розвитку України, його співзасновників-однодумців, громаді села Шершні за палке оберігання від безжального часу та катка бездушної державної машини маленького будиночку великого композитора. Дякую також дитячому хору “Щедрик” та скрипалю Іллі Бондренку за їхню участь в акціях, що привернули увагу усієї країни до долі цього будинку.

Нині ведеться остаточна фінансова оцінка реалізації цього проекту. Наразі вже зібрано 350 тис. грн., які пожертвували меценати. Збір коштів на реновацію будинку Леонтовича триває. Реквізити для благодійних внесків: ГО “Фонд гуманітарного розвитку України”, ЄДРПОУ 32959952, Р/р №26005589234 в АТ “Райффайзен Банк Аваль”, МФО 380805.