Тепер будівля знаходиться у занедбаному стані. Там немає покрівлі, вікон та дверей. Але збереглися елементи багатого декоративного оздоблення. Проте саме селище є цікавим для паломників, адже свого часу тут була рава Моше Цві Гітермана — Савранського ребе — одного з найбільш впливових хасидських цадиків початку XIX століття. Рабинами Чечельника були і нащадки Савранського ребе, а сама династія існує донині, її голова — Іцхак Меїр Агер — живе в Єрусалимі.

Як розповідають місцеві жителі, в 1910 році у Чечельнику мешкало понад десять тисяч жителів, він був був найбільшим містечком Ольгопільського повіту і майже весь населений євреями. Під час Громадянської війни постійні набіги різних банд закінчувалися спустошенням будинків і підприємств заможних євреїв, а в часи Другої світової тут було гетто, куди звозили євреїв з Буковини, Бессарабії та інших регіонів. Всі вони поховані в братській могилі на єврейському кладовищі, за два кілометри від центру селища. Незважаючи на всі гоніння та утиски, євреї, які пережили війну, зберегли свою громаду. Але на початку 70-х років 20 століття покинули це місце. Кажуть, що нині у Чечельнику не залишилось жодного єврея…

Відомо, що після свого закриття синагога була «перепрофільована» під меблевий магазин, а в роки незалежності України будівлю передали в приватну власність. У цьому статусі вона перебуває досі, як і земля, на якій стоїть синагога. Тож тепер активно обговорюється питання повернення культової споруди єврейській громаді.

– Цю синагогу придбали у приватну власність давно. Важко згадати навіть коли. Оскільки територія неогороджена, то потрапити туди може кожен, — кажуть місцеві жителі. — Була інформація, що знайшлась її спадкоємиця і розповідала, що саме її далекі родичі були засновниками синагоги. Вона повинна була приїхати у Чечельник. Та чи сталось це – не знаємо.

Одначе нині вже почали розчищати територію навколо колишньої синагоги, наводиться порядок і на єврейському кладовищі, де поховані нащадки Савранського ребе. Але чи будуть якось відзначені місця загибелі місцевих євреїв в роки Голокосту та закатованих у гетто — поки невідомо.

Віталіна Володимирова