Екологічне лихо спіткало мешканців Гоцулівки, що у складі Мазурівської сільради Чернівецького району. На околиці села, де колись було пасовище, утворилося нечуване сміттєзвалище. Гоцулівка, разом із Гибалівкою та Мазурівкою є присілками районних Чернівців. Тож більше 10 років жителі звідусіль вивозять непотріб «на природу» у найближчу точку — Банахів Яр. Ніхто не зважає, що тут розташовані дві водонапірні вежі, з яких мешканці Гоцулівки п’ють воду. Люди села розповідають, що якість води з кожним роком гіршає, після дощу має неприємний запах. Іншого бути не може, адже викидають біля їхніх свердловин дохлих тварин, памперси, бластик, резину. Все воно отруює грунт, через який у питтєву воду потрапляють шкідливі речовини.

Й більше того, зі слів сільських людей, на цій захаращеній території отримав земельний наділ атовець.

– Мій 27- річний син вже тричі був в АТО, — розповідає Валентина Рибчук. — Торік сільрада виділила землю на смітнику. Ми не можемо цю ділянку ні обробити по людськи, ні здати в оренду. Ніхто не допомагає прибрати сміття. Кажуть, що це вже приватна територія і робіть з нею, що хочете. Я онкохвора, не маю сили ходити по чиновницьких кабінетах. Було б добре згорнути сміття зараз, коли його вимив дощ, але не можемо ні до кого допроситися.

У Мазурівській сільраді повідомили, що у Банаховому Яру відведена територія під законний смітник, а простору територію перетворили у викид непотребу самі люди.

– У Банаховому Яру у 2004 році відкрито паспортизоване сміттєзвалище, яких є 5 на території сільради, — каже землевпорядник. – Але жителі захаращили цю територію, бо сиплять сміття не у відведеному місці, а де попало. Наш сільський голова неодноразово виїжджав на місце «НП», і це питання на контролі. Цього року ми виграли конкурс по сміттєвих баках і, швидше всього, будемо у своїх населених пунктах збирати сміття в контейнери і вивозити у спеціально відведені для цього місця, не завдаючи шкоди екології та людям.

Землю воїну АТО наділили там, де була. Наділ вже частково сім’я обробила. На цій же території взяв в оренду землю фермер, й скоро під’їзду до смітника не буде й сипати сміття не буде змоги.