21 червня кілька десятків людей перекрили трасу на Бар та Могилів-Подільський, яка проходить у селі Рів на Жмеринщині. Пропускали лише «швидкі допомоги» та рейсові автобуси.

Причиною протесту стала бездіяльність влади, яка не хоче повертати жмеринчанам компенсацію за згорілу техніку після перепаду напруги.

– Все сталось наприкінці травня. На одній із трансформаторних підстанцій щось вийшло із ладу, бо на місце виїжджала ремонтна бригада. Втім, пояснювати нам нічого не стали. Невдовзі у наших домівках із ладу повиходила побутова техніка. Згоріло 5 пральних машин, 6 телевізорів та 9 холодильників, — розповідають постраждалі мешканці Жмеринки. — Ми викликали фахівців, і після перевірки вони склали відповідні акти. Також були заяви і до керівництва електромереж, прокуратури, поліції та мерії. Втім, нашими питаннями ніхто не хоче займатись та повертати кошти. Тож ми вирішили перекривати трасу.

Блокували автошляхи люди близько двох годин. Зрештою, на місце виїхали представники влади, які заявили людям, що дане питання має вирішуватись у суді. Тож після перемовин активісти розійшлись і зараз від коментарів журналістам відмовляються.

У свою чергу, юристи радять постраждалим жмеринчанам, перш за все, встановити сам факт такого стрибка напруги: такий документ набуває юридичної сили, коли його пiдписали щонайменше двоє свiдкiв. I ось iз ним можна смiливо йти до суду, подавати позов на пiдприємство, яке постачає струм до квартир. Але найпростiше убезпечитися технiчно – встановити в оселi стабiлiзатор, який «гаситиме» стрибки напруги в мережах. На вiдмiну вiд наших судiв, стабiлiзатори працюють чiтко та передбачувано.

Валентина Лісова