Адже 11 червня у Вінниці міський суд розглянув 2-гу серію претензій ДМС і соціальних служб до інтернаціональної родини росіянина і японки із села Вила Ярузькі з Вінниччини. Зокрема, обласна ДМС вимагає в суді видворення із України громадянки Японії Ічікаву Атсуко, яка вже 4-й рік живе в селі Чернівецького району як «нелегалка» із своїми 5-ма неповнолітніми дітьми та чоловіком – громадянином Росії.

Але в червні ні японки, ні її чоловіка-росіянина чи  5-ро їхніх дітей, двоє яких народились в Україні, в суді не було.

Бо громадянка Японії Ічікаву Атсуко відмовилась їхати до Вінниці в суд без ліцензованого перекладача з японської та брати повістку до рук українською мовою. Водночас у ДМС не має перекладача і взагалі в суді не зрозуміло, хто має надати японці із Чернівецького району цього мовника? На цьому резонансний процес над іноземцями, який вже давно вже вийшов за межі Вінниччини, застряг і підстав до зрушень в цій унікальній справі поки не видно! Чому?

Бо чоловік японки та батько її 5-ти дітей – росіянин Віталій Вєтров нині в Молдові, куди «вийшов» для продовження «безвізового коридору»… І застряг там мінімум до середини липня і в Україну його пустять лише за пару тижнів…

Так само сенсацією стала новина, що в старшої української доньки японки Ічікаву Атсуко – Квітки тепер є в суді Вінниці безкоштовний адвокат – Ольга Воронова! Але захищати права найменшої доньки японки і росіянина вона не може, бо тато дитини за кордоном із свідоцтвом про народження… А ще представниця ДМС заявила в суді разом із соцпраціввником із Чернівців, що японка, на їхню думку, добре знає і розуміє англійську… А тому її можна судити із перекладачем із англійської!

Після оприлюднення цих та інших фактів унікальної справи суд по японці у Вінниці пішов на перерву, бо суддя Олена Вохмінова думала що робити з перекладачем… Залучати до справи Посольство Японії в Україні та Вінницьку облпрокуратуру чи ні? А ще в коридори сидів «Дід» – чоловік, який продав чи пустив у свою хату японку з росіянином і отримав за це 10200 гривень штрафу…

Тому 11 червня після 2 годин слухань суддя призначила подальший розгляд справи на 2 липня о 14.00…

Сьогодні представник обласної прокуратури має увійти в процес як захисник прав 5-х іноземців (росіянина та 4-х громадян Японії) та 2- х громадян без громадянства – дітей Квітки та Мирослави!

Ось як на початку червня голова цієї родини –  росіянин Віталій Вєтров, який нині вимушено перебуває у Молдові, прокоментував суд над своєю дружиною-японкою:

– Чому саме тепер судять Атсуко та чому її не було в суді?

– Вийшло так, що мене «витиснули» в Молдову на 90- діб та раптом всі контролюючі органи почали пресувати дружину та дітей. Я вважаю, це підлістю, бо не можу їх захистити чи найняти адвоката. Сподіваюсь в липня мене пустять знову в Україну та я воз’єднають із родиною для вирішення усіх юридичних формальностей. Але ми не злочинці, ми хочемо оформити двом дітям паспорти України і вже із ними їхати далі по світу шукати свій куточок раю за межами вашої чудової землі.

– З вас вимагали хабарі чиновники в районі за вирішення питання?

– Ні, такого не було…

– Чому ви неформали дітей раніше?

– Ми думали із Атсуко яке краще громадянство буде для них Квітки і Миро. Тепер виходить, що простіше за все оформити їм паспорти України, бо він нині престижний у світі та Євросоюзі.

– Чи є варіант, що вашу родиун розділять і двох дівчаток із метриками України здадуть в Інтернат?

– Ні! Україна цивілізована країна і не захоче скандалу з Японією, щоб відібрати двох малих дітей у підданої з японським паспортом пані Атсуко. Я думаю, цей варіант виключений і ми будемо разом в Україні чи поїдемо звідси такою всі разом – тато, мама і 5-ро діток.

– Хто має дати гроші на японського перекладача в суді на вашу думку?

– Ті, хто потягнув нас до суду…

– Це правда, що ваша родини голодує на Поділлі поки ви «втекли» до Молдови?

– Їм було спершу важко, але їх підгодовують місцеві добрі люди – прості селяни із Вила Ярузькі та Чернівців. А не чиновники, які «переживають» за наш аморальний спосіб життя, за дітей, що не ходять в школу і японку, яка не бере повістку нерідною мовою.