Вже відомо, що вхід до Центрального парку хочуть «забрендувати» під всесвітньовідому композицію подолянина Миколи Леонтовича — різдвяний хіт «Щедрик»! Але для цього із площі за аркою потрібно демонтувати пам’ятник Максиму Горькому?

– Ремонт виконує фірма «Олеріт», і вони дійдуть до площі із Горьким, але пам’ятник пролетарському поету поки що не чіпатимуть. Бо його доля досі не вирішена Міністерством культури, адже він знаходиться у переліку пам’яток культурної спадщини, — розповів головний архітектор Вінниці Олександр Рекута. – Але наша Вінниця однозначно має стати столицею «Щедрика»!

Тому вже цього року простір під аркою, «грибочками» та щоглою Романа Романовича Мархеля на вході до парку отримає новий стиль, зміст та звучання. Зокрема перед аркою із бруківки викладуть ноти та фігуру птаха із цієї найвідомішої української мелодії. Так само в музичному стилі «Щедрика» буде виконана вся вхідна група із присвятою Миколі Леонтовичу та його величному твору!

– Коли демонтують Горького, якого ще в 1936-му відкрили за проектом скульпторів Нікогосяна та Мурадяна?

– Це питання Мінкультури, бо ми нічого не зносимо і не демонтуємо без дозволу… Адже пам’ятник Горькому зареєстрований ще 82 роки тому, за Союзу, як культурна спадщина… Тому ми беремось лише за ремонт вхідної групи та сусіднє лебедине озеро. Окремо хочу заявити, що білі «грибочки» із модерністської композиції Мархеля будуть збережені та відреставровані.

До речі, цілком ймовірно, що пам’ятник Горькому символічно зустрінеться із пам’ятником Коцюбинському в одному із музеїв, як це було в 1910 році на італійському острові Капрі.

Нагадаємо, що Вінницька арка — один із символів Вінниці, який був встановлений на вході до парку у 1961 році на честь першого польоту в космос Юрія Гагаріна, поряд із однойменною площею першого космонавта.

Цікаво, що форма вінницької арки та всієї композиції належить відомому архітектору Роману Мархелю і буцімто передає позу кішки! Бо, за спогадами сучасників Мархеля, саме кішка стала прообразом арки, яка відтворює її вигнуту спину та 4 котячі лапи. А металевий шпиль, якщо підключити уяву, то схожий на котячий хвіст-трубу.