Понеділок, 9-те липня, з самого ранку шокував Вінницю цілою серією обшуків та «масок-шоу» в обласній ДФС, на олієжиркомбінаті «Віойл», в трьох квартирах посадовців та приватному офісі «Термінал+» на вулиці 600-річчя. І скрізь працювали «летючі загони» відділу «К» по боротьбі із корупцією столичного СБУ під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури!

Але чим можна пояснити одночасний «шмон» на «горіховій» фірмі, у начальника податкової та у двох депутатів від БПП із керівництва флагмана олійного виробництва світу? Зрозуміло, що без вказівки Президента Генпрокуратура і СБУ навряд чи пішли б із «шмоном» по «вінницьких»…

У рамках журналістського розслідування ми зібрали всі резонансні факти із серії обшуків по Вінниці та можливі версії гастрольних «маски-шоу» цього понеділка, що стали топ-темою України.

Бо перший сигнал про появу озброєних людей у масках із нашивками СБУ наш кореспондент отримав із вулиці 600-річчя Вінниці, де о 9.20 ранку до офісу фірми «Іван Іванича» під’їхали два авто – чорна «Тойота» на номерах Київської області та джип на житомирських… І вже за мить стало зрозуміло, що «гості» вкотре будуть трусити фірму, яку вже 1,5 року перевіряють у справі так званої «горіхової мафії» … Це коли 6 фірм, які буцімто мали «мазу» у попереднього керівництва податкової Вінниччини та на кордоні для вивезення за спеціальними тарифами волоських гріхів на експорт!

Але цього разу «трясли» ніжно, місцями ввічливо та часто вибачались – мовляв, самі розумієте, чого нас сюди послали! Втім, до обіду із цього офісу довелось госпіталізувати бухгалтера підприємства із підозрою на серцевий напад, а столичні перевіряючі навіть погодились зробити перерву на обід, чого зазвичай під час обшуків не буває! І так на «Терміналі +» тривало до 17.00, коли двоє у цивільному під відеозапис прямо під парканом на вулиці зачитали «Іван Івановичу» та його адвокату постанову про результати обшуку та поїхали… Але цей наліт столичного СБУ, про який не писали центральні ЗМІ, найменший із трьох понеділкових «шухерів» по-вінницьки.

Бо так само зранку правоохоронці у масках пройшли в «Книжку» і провели обшуки спершу в кабінеті, а згодом у квартирі керівника Державної фіскальної служби у Вінницькій області. І це визнала прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган.

– Так, дійсно проходять обшуки. Проводить відділ «К» СБУ (відділ боротьби з корупцією) під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури. Але жодних подробиць слідчих дій у прокуратурі досі не оголошують. Водночас, місцеве СБУ неофіційно заперечило свою участь у цій «облаві». А в прес-службі місцевої фіскальної служби спершу цю сенсаційну інформацію про обшуки заперечили. Мовляв, «не відбувається жодного обшуку, жодної посторонньої особи, всі в штатному режимі», – зазначили в понеділок зранку в ДФС.

І це в той час, коли на квартирі начальника обласної ДФС Руслана Осмоловського вже другу годину тривав чемний обшук. Про це «33-му каналу» розповів один із вінницьких адвокатів, який стежив за законністю дій силовиків:

– З самого ранку в квартирі начальника ГУ ДФС у Вінницькій області Руслана Осмоловського проходять обшуки.  Крім квартири, слідчі дії проводилися ще в гаражі та машині. Вилучені 2 банківські карти та мобільний телефон, — повідомив правник.

Водночас, народний депутат України – вінничанин Геннадій Ткачук — одразу зазначив у своєму коментарі, що «ситуація з обшуками по Вінниці – в ДФС та інших офісах та квартирах — це своєрідна помста силовиків на початок масштабної боротьби проти контрабанди та корупції на митниці, яку кришують і контролюють певні клани. Бо прем’єр Володимир Гройсман вирішив покласти край цій вакханалії на митниці, кордоні та із євробляхами.

Більше про ці обшуки у двох депутатів, в тому числі й від владної БПП, із керівництва Промислової групи «Віойл» розповів перший заступник голови ВінОДА. Кажуть, мова йде про Аллу Власюк – депутатку ВМР, яка є фінансовим директором у Промисловій групі «Віойл», та про депутата Вінницької обласної ради і голову правління ПАТ «Вінницький олійножировий комбінат» Дмитра Чаленка…

– Це політичний чи економічний «шмон» серед місцевих «вінницьких»? – запитали ми у Андрія Гижка.

– Не думаю, що це політика! Але обшуки на олієжиркомбінаті та в квартирах його керівників — це, скоріш за все, спроба тиску на власників підприємства. Адже останні 6 місяців, із грудня 2017-го, вперто мусуються версії зміни власника «Віойлу» та бажання зайти на цей флагман переробки зернят соняшнику Вінниччини подружжя Герег (Галина та Олександр, екс-регіонали та власники мереж «Епіцентр К» та «Нова лінія», вихідці із сусідньої Хмельниччини – прим.авт.), — прокоментував ситуацію перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко. – І в такий спосіб, думаю, відбувається штучне заниження вартості підприємства…

– Ви кажете, це не політика… Але ж один із синів губернатора Вінниччини Валерія Коровія працює на «Віойлі»?

– Так! Один із синів працює… Але обшуки були не в нього, а в депутатів – керівників Промислової групи «Віойл»…

Коли верстався номер, депутатка ВМР і одна із ТОП-менеджерів Промислової групи «Віойл» так прокоментувала події 9 липня:

– Так, у мене вдома та на роботі були обшуки як у керівника «Вінницької Промислової Компанії» з приводу оптимізації податків по експортних операціях. Але наша компанія взагалі не займається експортом, і тому постанова ще від 20 січня 2017-го року мене більше ніж здивувала, — зазначила Алла Володимирівна. – У кого ще були обшуки? Я можу сказати лише за себе… Решта без коментарів…

З цього приводу цікаво, чому досі від голови Вінницької ОДА Валерія Коровія немає заяви з приводу серії обшуків у цілого ряду посадовців та на одному із передових переробних підприємств аграрної Вінниччини?

Водночас ця історія із обшуками має ще й київську сторінку в коридорах влади. Бо ще 4 липня на українській митниці, на яку реально очікують серйозні розбірки із прем’єром Гройсманом, депутата Вінницької міської ради Віктора Кривіцького, відомого у Вінниці податківця із багаторічним стажем, перевели із Волинської митниці в заступники голови ДФС із митного напрямку…

Тобто, Володимир Гройсман «забрав» свою людину із скандальної ділянки митниці на Волині, де весь час із грудня 2016-го по роботі Віктора Кривіцького тривала запекла війна компроматів із місцевим губернатором Ігорем Палицею із команди опального олігарха Ігоря Коломойського та партії «УКРОП»… І тепер у прем‘єра мали би бути фактично розв‘язані руки для серйозної «зачистки» на митниці.

Цікаво, яким буде продовження цього протистояння навколо мільярдних контрабандних потоків та мільйонів авто на єврономерах? – відслідковуємо разом.