Це питання піднімали на обласній сесії, і, здавалося б, все мало вирішитись і запрацювати. Та люди не можуть заспокоїтись, бо гроші вже витрачені, а ситуація не змінюється, райцентр і навколишні села потопають у стихійних смітниках, комунальники звозять сміття на старий полігон, котрий чомусь розташували у колись мальовничому урочищі Бучина.

Рік тому голова райдержадміністрації Сергій Ладан розповідав про певні нюанси і обіцяв, що ситуація от-от зміниться.

Що ж змінилося? У самому райцентрі люди тільки руками махають: яка сміттєсортувальна лінія? Як вивозилося сміття у Бучину, так і вивозиться. Кажуть, голова райдержадміністрації втратив інтерес до цього об’єкту, а всю свою увагу зосередив на … копальнях біля села Жван, котрі в народі називають «бурштиновими».

– Сміттєсортувальна станція як працювала, так і працює у тестовому режимі. Тільки до кінця цього року ми розрахуємося за неї з Барським машинобудівним заводом, виділивши 200 тисяч гривень. Додатково обласний бюджет виділив на це 1 мільйон 800 гривень. Але суть не в грошах. Питання введення лінії в експлуатацію справді затягнулося, але, думаю, за кілька тижнів воно вирішиться і лінія запрацює на повну потужність. Вона і буде працювати один-два дні на тиждень, поки не буде розроблена схема збору сміття району, сільські ради не затвердять тарифи і комунальні підприємства не відлагодять збір сміття. Завантаженість нової лінії — 20 тонн сміття на добу. У селищі збирається всього 8 тонн. За сміттєзвалище у Бучині мені вже набридло на кожній нараді піднімати питання про його рекультивацію. Сподіваюся, що нарешті селищний голова таки подасть документи для проведення рекультивації. Зараз у Мурованих Курилівцях будуються майданчики для збору сміття. Незабаром будуть виділені гроші для закупівлі баків. Залишається тільки придбати сучасний сміттєвоз. Зрозуміло, можливості бюджету Мурованокуриловецької селищної ради не такі, щоб можна було потягнути все відразу. Тим часом навколо нового будівельного полігону для вивезення сміття теж непроста ситуація. Там змінилося більше 5 підрядників. З них взяв дозвіл на будівництво тільки один. Тому виникає проблема з введенням в експлуатацію нового полігону. Щодо родовищ поблизу Жвана, то ця земельна ділянка свого часу була відведена для побудови Новодністровської ГЕС. І камінь з того кар’єру використовується тільки на укріплення берегів. Його ніхто нікуди не продає. Цей кар’єр почали розробляти ще за радянських часів. У керівництва станції є державний акт на постійне землекористування. Щомісяця вони платять до місцевого бюджету 15 тисяч гривень. Здавалося б, небагато, але у 2015 році вони вклали 60 мільйонів гривень на будівництво доріг у районі. Цього року за 26 мільйонів гривень відремонтують ще один відрізок дороги. А про бурштин — це все казки. З того граніту нічого не зробиш. Його можна використовувати для будівництва доріг. Родовище вже вичерпується, і незабаром цей кар’єр буде затоплений водою.

Що ж, знову обіцянки. Тим часом площа всіх сміттєзвалищ України становить понад 10 тис. га, а об’єм сміття — близько 1,2 кубічних км. Про це повідомляють у Мінекології, Мінрегіонбуду і екологи. Україна має 5 тисяч легальних полігонів. Зате щороку з’являється по всіх областях ще 27 тисяч сміттєвих звалищ.