Представники громадських організацій, громадяни Бершаді та інших населених пунктів Вінниччини зібрались під стінами Бершадської місцевої прокуратури, до якої входять Бершадський, Чечельницький, Теплицький, Тростянецький, Крижопільський, Піщанський райони та м. Ладижин.

– Наша влада топче Конституцію України, як, вибачте, півень курку. Тому в нас такий бардак у державі! — заявив ініціатор акції Леонід Рибак, отаман Бершадського козацького товариства. — Припустимо, я звертаюсь у нашу прокуратуру із заявою про злочин. А вони що роблять? Розглядають як звернення! А звернення і заява про злочин — це дві великі різниці, як кажуть в Одесі. В мене на руках близько 30-ти справ, по яких суд визнав факти протиправної бездіяльності прокуратури і зобов’язав внести відомості в ЄРДР і порушити кримінальну справу. На це у прокуратури є своя відповідь — спочатку «тягомотіна», а потім закриття справи через закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Люди в шоці, щоб не сказати слівце міцніше! Наприклад, старший слідчий прокуратури чотири (!) рази намагався закрити кримінальну справу, де чітко вказані час злочину, потерпілі, свідки… А Вінницький суд чотири рази скасовував ці постанови прокуратури як незаконні! Реформи уряду починати треба було з прокуратури, а всі ці НАБУ, НАЗК та ін. — не потрібні!

Гіркі факти бездіяльності правоохоронців наводили інші протестувальники. Два з половиною роки Віктор Коваленко, батько загиблого Героя України Юрія Коваленка, не може добитись справедливості у розслідуванні справи щодо його побиття; Петро Пильний, голова ГО «Народна ініціатива», скаржився, що у нього стіл тріщить від справ щодо незаконного захоплення майна, земельних ділянок тощо, а прокуратура нічого не робить для їхнього вирішення; Ніна Шевчук із Рогізки Чечельницького району розповіла про насильницьку, на її думку, смерть свого зятя-фельдшера Григорія Паламарчука. За її словами, зять абсолютно не вживав горілки, але слідчі написали, що помер від алкогольної інтоксикації; Петро Ярущак повідомив, що скарги на бездіяльність Бершадської місцевої прокуратури він відправив у ГПУ, у дисциплінарну комісію у Києві, та ін.

Але із прокуратури до протестувальників ніхто не вийшов. У телефонному режимі своїми думками поділився Володимир Гирба, керівник Бершадської місцевої прокуратури, який знаходився у відрядженні.

– Вважаю, що підстав для проведення такої акції немає, її мотиви надумані. Ми відкриті для спілкування, завжди готові дати офіційну інформацію. Всі, хто звертається до прокуратури, вчасно отримують докладні роз’яснення. Ми ретельно вивчаємо ці звернення, готуємо обгрунтування і висновки, — сказав Володимир Гирба.

– А чому сьогодні з прокуратури ніхто не вийшов, не поговорив із людьми?

– Люди можуть ставити питання безпосередньо поліції, там є слідчий відділ, де знаходиться кримінальне провадження, всі матеріали у них під руками. Вони володіють більш повною інформацією, ніж прокурори.

«Ніколи не здавайся!» — написав на своєму авто Леонід Рибак. Ці слова він підтверджує своїми діями. Одинадцять (!) років — з 2006-го до 2017-го — тривав судовий процес проти нього, який він врешті виграв за рішенням обласного Апеляційного суду і отримав 380 800 грн. відшкодування моральної шкоди. Каже, що планує ці гроші вкласти у подальшу боротьбу з корупцією. А поки що Леонід Рибак всіх учасників акції протесту у Бершаді пригостив морозивом і безалкогольним пивом.