Бо, на думку цих фракцій, комісія виносить непрозорі рішення і там сформована більшість за принципом «рішал», а не принципових депутатів. Комунальне майно відчужується непрозоро, рішення приймаються з перевищенням повноважень, можуть бути задіяні корупційні схеми, припускають депутати.

– Рівно рік тому депутати від «Батьківщини» просили замінити Олександра Масленнікова на іншого представника фракції. Бо його на той час виключили із фракції «Батьківщина» за негідну поведінку. Поштовхом до теперішньої заяви стало проведення кулуарного засідання комісії в палаті госпіталю ветеранів війни, де лікується депутат Юрчишин, під час якого зі складу комісії незаконно звільнили керівника «Свободи» Олексія Фурмана. Таке явище — неприпустиме! — від імені депутатів виголосила Людмила Щербаківська, голова ВО «Батьківщина» у Вінницькій області у своєму виступі. — Так далі бути не може. Вже рік голова і депутати провладної більшості із опоблоком у парі із цим зумисне зволікають, тому що їм вигідна така більшість із «прикормлених» там депутатів. Просимо голову обласної ради А. Олійника та голову облдержадміністрації В. Коровія терміново зібрати ці фракції і вирішити питання по заміні голови комісії, проведення повного аудиту всіх рішень комісії з залученням правоохоронців.

– Насправді комісія працює за незрозумілим графіком, засідання часто переносяться, — розповів Олексій Фурман. — Питання про моє виключення з сьомого в порядку денному перенеслося на перше тільки тому, що я на три хвилини запізнився. Їдучи туди, я думав, що ми будемо виділяти санаторію кошти чи вирішувати питання, котрі стосуються комунальної власності госпіталю. А вийшло, що прямо в палаті, щоб мати голос Юрчишина, вони «засідали». Це вже якась палата номер шість, а не народний орган. Ця комісія і справді потребує повного переформатування. Бо там її члени запросто можуть кидатись блатними словечками, як у банді…

– Я не хотів би, щоб на позачергову сесію виносилися питання, котрі нас усіх роз’єднують. Ми маємо подивитися на роботу усіх комісій, — сказав голова облдержадміністрації Валерій Коровій. — Скажу відверто, це рішення комісії для мене також було незрозумілим, бо розглядатися там мали зовсім інші питання, котрі мали поліпшити роботу управління комунальної власності. Це ліквідація діючого управління і запровадження ліквідаційної процедури, створення окремого експлуатаційного підприємства і створення окремого управління, котре б займалося питаннями комунального майна. З огляду на таку строкатість обласної ради, я розумію, що це рішення так просто не пройде, воно має бути консолідоване. Тому ми провели консультації для того, щоб сьогодні не виносити на обговорення всю цю дискусію. Але як голова облдержадміністрації я обіцяю, що маємо в комплексі подивитися не тільки на роботу цієї комісії, а й усіх інших. Можливо, є потреба зробити ротацію.

Всього на позачергову сесію виносили три основних питання. До них додалося ще 16 «з голосу». Втім, поки бунтівні депутати не домоглися конструктиву у своїй заяві, перше питання розподілу 68 мільйонів гривень двічі не набирало голосів. Фракції «Батьківщина», «Свобода» та «УКРОП» твердо стояли на тому, що розподіл грошей відбувається непрозоро. Та після 20-хвилинних переговорів і запевнень обох голів виконати вимоги реальної опозиції депутати погодились на голосування.

– У разі невиконання публічних обіцянок ми знову перейдемо до бойкоту сесій, бо те, як вони зараз працюють і які рішення приймають — у переважній більшості на шкоду громаді, а не на її процвітання, — заявили представники цих фракцій.