Бо за всі 470 років існування цього майже гірського поселення на крутих берегах Русави тут вперше зібралась команда волонтерів з усієї Європи, аби відкрити еко-хату із подільськими орнаментами на стінах! А ще в цьому «зеленому» поселенні волонтери збудували екзотичну вбиральню, сонячний колектор для нагріву води і відкрили стінянський wi-fi!

– Це дивовижно гарне, тихе і дешеве село, яке більше нагадує Карпати в самому серці Поділля! Тому за скромні 10 тисяч гривень ми купили в Стіні пусту хату, зробили в ній ремонт, провели електрику і силами волонтерів із 6 європейських країн завершуємо облаштування нашого екопоселення, — розповів координатор проекту в Стіні, голова ГО «Наше Поділля» Юрій Степанець. – Бо наше село і його мешканці заслуговують явно на більше, на гарні дороги, на туристів та культурні події! І наша еко-хата вже стала в Стіні свого роду магнітом для місцевих, де вони можуть запозичити у європейців досвід для своїх домоволодінь, побачити і почути «живих» іноземців, а ще продати чи пригостити волонтерів домашнім молоком, яйцями, городиною і крафтовими домашніми смаколиками…

– Як вам вдалось залучити в такий глухий куток Вінниччини євроволонтерів?

– Вони живуть і працюють у Стіні по обміну абсолютно безкоштовно і виключно за ідею! Бо цей проект у Томашпільському районі — для них можливість побачити і відчути на смак досі не відому для себе українську Європу… Адже в ЄС таких майже не зіпсованих цивілізацією місць фактично вже немає! Тому разом із нами еко-хату відбудували Фабіо та Антоніо з Італії, Ніко з Австрії, француженка Дафні, Пьотр із Польщі, Маут із Нідерландів та команда волонтерів із кількох міст України! Живемо у наметах на городі, який наступного літа засадимо чимось смачним! Готуємо національні страви — від пасти-неаполітано до смаженої зі шкварками картоплі, співаємо пісень і доводимо глиняну хатку до євростандарту. А головне, що тут вже безводяна ековбиральня та сонячний душ… І все це зроблено власними руками під здивованими поглядами місцевих, які такої дивини не бачили зроду! А тут приїхали якісь із Європи і за кілька місяців перетворили закинуту хату на цукерочку… Та ще й квіточок та різних коників на ній намалювали!

Чесно кажучи, спершу в селі думали, що ми якась молодіжна секта чи наркомани… Бо з якого це дива молоді гарні люди з Італії та інших єврокраїн приїдуть у Стіну на літо… Але нам повірили і прийняли як своїх!

– Не боїтесь, що вашу єврохату за зиму стіняни розберуть на сувеніри?

– Тут живуть дуже добрі та щедрі сусіди, які вже зрозуміли всі свої вигоди від нашого екопоселення! Адже ця хата – це свого роду центр зеленого туризму, місце для проведення в селі екологічних конференцій, екскурсій, гастротурів, майстер-класів із народних ремесел Поділля та культурних акцій… Тому наш «телевізор» над стінянським каньйоном із лавочкою вже став місцевою легендою, куди водять всіх гостей села і молодят! А липневий концерт французів із гурту Brok — однозначно подія літа для Стіни і сусідніх сіл. Впевнений, що люди тут хочуть жити ще цікавіше і бачити в себе так само багато туристів, як у Буші на сусідній Ямпільщині. І ми над цим працюємо!