Жителі Луки-Мелешківської ОТГ провели мирну акцію протесту, аби привернути увагу посадовців до аварійного стану доріг, відсутності тротуарів, освітлення та розмітки. Ями вони обвели білою фарбою та встановили туди тимчасові знаки. Кажуть: робитимуть це до тих пір, поки не виконають ремонт траси.

На підтримку громади стали водії й інших сіл, яким доводиться їздити через Луку-Мелешківську. Також із дітьми прийшли мешканки родинного будинку “Дім Мама”, які теж нарікали на жахливий стан дороги, через яку до них важко добиратись волонтерам.

– Питання стану даної дороги нас турбує давно. І ще в минулому році нас запевняли, що її ремонтуватимуть у 2018 році, але вже скоро зима, а віз і нині там. Як вже потім з’ясувалось, дорога регіонального значення Вінниця-Шпиків обслуговується та фінансується із державного бюджету, – каже місцевий активіст Олег Брижатий. –  Саме тому ми вирішили провести акцію і хоч якось привернути увагу посадовців до проблеми. Деякі ями уже мають глибину 20-30 сантиметрів. Водії змушені вдаватись до екстреного гальмування та маневрування, відповідно виникають аварійні ситуації та ламаються машини. Був випадок, коли чоловік влетів у яму та пошкодив важіль, то витягували його силами місцевих.  Щоб хоч якось попередити такі речі, ми зробили чотири дорожні знаки та встановили їх біля ям. Поряд ще й обмалювали білою фарбою. Водії вдячні, але це не вирішення проблеми. Крім того, дорога будувалась давно і не була розрахована на великогабаритні вантажівки та зерновози. Тому ямковий ремонт тут лише тимчасово вирішить питання.

Чимало нарікань і в депутата Луко-Мелешківської ОТГ Дмитра Барчука.

– Біля місцевої школи та садочка у центрі села до цих пір немає розмітки пішохідного переходу. А вже почався навчальний рік. Ніхто із машин не гальмує, бо не всі бачать дорожній знак. “Зебра” є “зебра”. Якщо, не дай Бог, трапиться трагедія, хто відповідатиме? В першу чергу ми маємо дбати про безпеку дітей! – обурювався він. – А ще б не завадило упорядкувати тротуари, котрі ведуть до навчальних закладів, освітлити ділянки, де масові скупчення дітей, відновити роботу непрацюючих ліхтарів. У разі невиконання ремонтних робіт найближчим часом будемо змушені звертатись до керівництва державного рівня та вдатись до мирних акцій на центральній дорозі обласного значення.

У результаті громада взялась збирати підписи до Служби автомобільних доріг Вінниччини та Вінницького районного автодору. У свою чергу, голова Луко-Мелешківської ОТГ Володимир Сич ось як прокоментував ситуацію:

– Ми зараз зробили проектно-кошторисну документацію на всі центральні дороги нашої об’єднаної громади. Перерахували близько 70 тисяч гривень. Ця дорога довжиною 4, 5 кілометра із тротуарами вартує десь 70 мільйонів — це за рахунок коштів митного експерименту. Все затверджено Кабміном. Докладаємо  всіх зусиль, аби до кінця року її зробити, але розумійте, що це не від нас залежить. Щодо “зебри”, то сільська рада не має права її нанести на дорогу, бо це буде нецільове використання коштів. Наприкінці села має робитись майданчик для зважування фур,  – каже Володимир Сич. – Також робимо проектно-кошторисну документацію на вуличне освітлення аж до переїзду, кошти вже є. Лиш єдина проблема в тому, що РЕМ не дають технічних умов. Втім, маємо вирішити це питання.

А ось в обласній службі автомобільних доріг гарних новин для людей не мають. Додають: дорогу дійсно мали робити, але коштів цього року на неї немає…