У міжопалювальний період КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» веде активну підготовку до нового опалювального сезону. У цей час обсяг роботи на підприємстві не зменшується, а навпаки – збільшується. Адже, крім роботи, яка виконується щоденно протягом року, теплопостачальне підприємство здійснює ряд заходів капітального характеру по теплових мережах та котельнях міста, спрямованих на безперебійну діяльність у холодну пору. А від якості цієї підготовки залежить успішне проходження наступного опалювального періоду.

З 1 серпня у нашого підприємства в рази збільшилося роботи, тому що КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» стало виконавцем послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води колишнім споживачам ДП «Маяк». (згідно з рішенням виконавчого комітету ВМР від 26.07.2018 року № 1578 «Про визначення КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» виконавцем послуг з централізованого опалення та послуг з централізованого постачання гарячої води для усіх категорій споживачів»)

А відповідно до рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради від 14.06.2018 р. №1321, на баланс КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» передано теплові мережі від котельні ДП «Маяк», які забезпечували послугою з централізованого опалення та гарячого водопостачання 7,8 та 9ий мікрорайони Вінниці.

Ці мережі знаходилися в оренді ТОВ «Теплокомуненерго Маяк ЛТД» з 2003 року. Загальна протяжність трубопроводів мереж опалення та гарячої води 47 085 метрів. 4935 метрів змонтовані за період з 2008 по 2016 рік. 42 000 метрів знаходяться в експлуатації з 1974 року. Хочемо зауважити, що мережі гарячого водопостачання, які були на балансі ДП «Маяк», знаходяться в аварійному стані, ремонту не підлягають, потребують повної заміни.

Відтак, Вінницька міська рада занепокоїлася станом мереж і була змушена передати вищезазначені мережі на баланс КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго», аби наше підприємство навело лад і попередило катастрофічні наслідки, які могли б виникнути.

Із-за поривів мереж гарячого водопостачання всі канали підтоплені гарячою водою, як наслідок – трубопроводи опалення знаходяться у воді і знаходяться під постійним впливом зовнішньої корозії.

Об’єм води, який КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» використало для подачі послуги з гарячого водопостачання споживачам, в серпні перевищив нормативний у двічі! Із-за поривів втрачено 38 000 м3 підігрітої гарячої води, а це великі збитки для підприємства.

З 1 серпня ліквідовано 32 пориви на даних мережах. Зауважимо, що ліквідація пориву не обмежується однією розкопкою. Після ліквідації одного пориву створюються наступні на цій же ділянці.

Так, на ділянці в районі житлового будинку по вул. А.Первозванного, 56 розкопки здійснювалися 5 разів і врешті-решт довелося замінювати 240 метрів труб гарячого водопостачання. Відтак, сума витрат на ліквідацію 32 поривів сягнула 600 000 гривень.

І у зв’язку з тим, що мережі передані нашому підприємству без землерийної, вантажопідйомної та відкачуючої техніки й фінансової підтримки, наше підприємство змушене було спрямувати значну частину ремонтного персоналу й техніки на виконання вищезазначених робіт, при цьому ми були змушені зняти цю частину персоналу й техніки з виконання планових робіт по підприємству.

До нашого підприємства надходить чимало звернень від колишніх споживачів ДП «Маяк», які обурені відключенням гарячої води під час проведенням ремонтних робіт.

Кажуть, що раніше відключень не було. Але споживачі не розуміють, що мережі в аварійному стані. Наголошуємо на тому, що для виконання робіт на мережах проводиться тимчасове призупинення послуги з централізованого гарячого водопостачання у будинках споживачів, тому що без відключень проводити роботи неможливо. Тривалість відключень залежить від масштабу роботи.

Звертаємося до споживачів, щоб вони ставилися з розумінням до тимчасових відключень гарячого водопостачання у будинках. Це не забаганка КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго», КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» це робить заради вашої ж користі, щоб успішно розпочати новий опалювальний період, щоб мінімізувати ймовірність аварійних ситуацій та відключень у холодну пору року. І головне – щоб в опалювальний період у помешканнях вінничан було затишно і комфортно.

КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» щороку затверджує план робіт на міжопалювальний період і щоразу все виконує вчасно. Цьогоріч, у зв’язку з аварійним станом мереж, які перейшли від ДП «Маяк», роботи додалося в рази!

Щоб не зірвати підготовку до нового опалювального періоду, ми будемо змушені акцентувати увагу саме на роботи по мережах опалення, адже не можемо ризикувати споживачами і залишити їх без тепла в оселях у холодну пору.

Щодо мереж гарячого водопостачання від котельні Маяка, – вони потребують повної заміни або ж виключення їх зі схеми шляхом влаштування індивідуальних теплових пунктів (ІТП) гарячого водопостачання в кожному будинку, а це вимагає значних фінансових витрат. Так, монтаж ІТП у 100 будинках орієнтовно коштує близько 35 млн гривень, заміна мереж гарячого водопостачання – 30 млн гривень. Також це призведе до порушення благоустрою по всіх прибудинкових територіях.

Прес-служба